The work- Katie Byron: groeien door achter te laten…

Deze dagen lees ik het werk van Katie Byron. Als iets drie keer op mijn pad komt, dan neem ik het ter hand. En dit boek en haar werk werd me drie keer getipt. Actief legden mensen ook de link naar Deep Democracy. ‘The Work’ van Katie Byron is bekend om haar eenvoud. Ze stelt ons een aantal vragen die ons denken, onze mindset overhoop halen. En door een aantal gedachten los te laten wordt groei mogelijk.

Ons brein werkt immers heel bijzonder. Het is gemaakt om verhalen te weven. Verhalen waarbij we de gaten trachten te vullen van de informatie die we hebben. We maken verhalen die voor ons waar worden. Ook al zijn het als je ze uiteenrafelt misschien leugens of halve waarheden. Dit is hoe het werkt. En daar gaat Katie Byron actief mee aan de slag.

Ik vind haar werk een mooie aanvulling op wat wij in deep democracy trachten te doen met het oogsten van de graantjes van wijsheid uit een debat. Soms blijven mensen daar toch vastzitten in hun waarheid. Of in een coachgesprek hanteer ik de vragen ook als mogelijke omkeringen in een verhaal dat vastloopt. Het zijn ogenschijnlijk eenvoudige vragen maar ze hebben heel wat diepte als je er echt mee aan de slag gaat.

Katie adviseert om het in eerste instantie schrijvend te doen.

Ik ben er zelf ook mee aan het experimenteren en ik moet zeggen: interessant op zijn minst, wat je zoal denkt en hoe je daar zelf kritisch naar kan gaan kijken. Hoe bevrijdend het is om zaken los te laten en te… groeien!

Ik leg kort uit hoe het werkt. Je schrijft eerst je oordelen over de ander op (het kunnen ook oordelen over jezelf zijn, maar dat is moeilijker in eerste instantie). Neem dan het eerste wat je opschreef en stel je deze vier vragen:

  • Is het waar?
  • Kun je absoluut weten dat het waar is?
  • Hoe reageer je als je die gedachte heb?
  • Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Na deze vier vragen maak je de omkering. Bv. als je wil dat je partner van je houdt, kan je het omkeren naar ‘ik moet meer van mezelf houden’. Als je je ergert aan een werknemer die nooit naar je luistert, kan je dat omkeren in ‘ik heb een hekel aan mezelf omdat ik nooit naar deze werknemer luister’ of ‘ik heb een hekel aan mezelf omdat ik nooit naar mezelf luister’. De omkeringen zijn als het ware het medicijn dat je jezelf voorschrijft. Probeer het eens bij wijze van lenteschoonmaak!

Collega Deep Democracytrainer Yonathan Keren organiseert regelmatig een traject waar hij The Work en Deep Democracy combineert.