Zomer leesvoer van HUMMUS

Volgende boeken lagen op onze leesplank de afgelopen maanden. Ze inspireerden ons in ons Deep Democracyfacilitatiewerk, in onze diversiteitstrainingen en in onze eigen professionele groei.

Power: a users guide – Julie Diamond: zeker geen recent boek maar wel recent gebruikt in een aantal trajecten waar een andere kijk op macht en kennismaken met je eigen innerlijke macht aan de orde waren. Een helder boek met mooie oefeningen.

Een tip van Fanny

White Fragility – Robin de Angelo: mijn oog viel op deze pocket bij een bezoek aan Tate Modern. Het concept ken ik en ik had al artikels en filmpjes gezien met Robin di Angelo, maar haar boek had ik nog niet. Diepgaande analyses, een scherpe blik en een stevige aanzet tot actie. Vooral werk aan jezelf, als je tot de witte dominante groep behoort!

Een tip van Fanny

Dare to lead – Brene Brown: nog zo’n leading lady in dit rijtje zomerleesvoer. Hoe meer ik lees van Brene Brown hoe meer ik parallellen zie met hoe wij leidinggevenden begeleiden in hun rol vanuit Deep Democracy. Quote: “Leaders must either invest a reasonable amount of time attending to fears and feelings, or squander an unreasonable amount of time trying to manage ineffective and unproductive behavior.”

Een tip van Fanny

De kracht van liminaal denken – Dave Gray: Liminaal denken is een wendbaarheid in je denken die je in staat stelt om je transitie door te maken. Het leert je om behoeften en overtuigingen te doorzien, zowel van jezelf als van anderen, en zo een creatiever en begripvoller leven te leiden. Als je na het lezen van dit boek graag meer wil weten, schrijf je dan in voor vorming op vrijdag: liminaal leiderschap is één van onze thema’s!

Een tip van Fran

Dit land is mijn land – Jan Hunin: Dit land is mijn land is een overdonderend portret van een continent in beweging. Hunin velt geen oordeel, maar vertelt met een flinke dosis relativisme, zin voor paradoxen en een bijzondere aandacht voor de menselijke zwakheden, die het leven zo mooi maken.

Een tip van Fran

Rake vragen Siets Bakker: Breng beweging in situaties die vastzitten door rake vragen te stellen. Het boek leert je oordeel loos en onderzoekend het onzichtbare te “raken”. Stap voor stap leer je rake vragen stellen. Wees verrast over wat ernaar boven komt. Glashelder, met weinig woorden.

Een tip van Fran

Why I am no longer talking to white people about race – Reni Eddo-Lodge: Dit is een boek dat mij heel erg raakte. Ik las het in een leesclub samen met jonge Brusselse vrouwen van kleur. De rode draad die door mijn parcours loopt, haalde me in, vatte me bij de kraag. Ik werd geraakt door minderheidsstemmen die te weinig gehoord worden. Ik voelde mij ongemakkelijk. Besefte dat ik zelf ook – soms onwetend en toch – bijdraag tot ongelijkheid en racisme in onze maatschappij. Een wake-up call voor mij als moeder, als procesbegeleider maar vooral ook als mens in deze samenleving. Ook geraakt? Schrijf je in voor vorming op vrijdag.  Een blinddate met jezelf. Over kruispuntdenken en ontdekken van je eigen blinde vlekken.

Een tip van Siska