Hoe weet je nu zeker dat het werkt?

Dat weet je niet! Zeker weten doe je maar door ervaring. Dus door het te doen.

Door je eerst af te vragen wat je precies bedoelt met ‘werken’. Wat betekent het voor jou als ‘het werkt’? En dan te onderzoeken hoe Deep Democracy je daarbij kan helpen.

Of door stil te staan bij hoe het voor jou werkt, voor jezelf. Nog voordat je je afvraagt of het met een groep mensen werkt. En als je iets vindt, al is het iets kleins, je afvragen: Kan je dat vertalen naar een groep mensen, een team? Hoe kan hetgeen dat voor mij helpend was, iets voor de groep betekenen?

Door de vraag te veranderen naar Wat werkt er hier?
Door de vraag te veranderen naar Wat vind ik er leuk / inspirerend / interessant aan? En met dat antwoord te experimenteren. Wat als ik dat kleine beetje helemaal omarm, wat zou ik dan doen? En dat dan ook doen. En vanuit die ervaring nog eens naar bovenstaande vraag kijken.

Door je af te vragen Wat maakt dat je je deze vraag stelt? Welke drempel ervaar je en wil je erover? Wat heb je nodig om je eigen antwoord op de vraag te geven? (Je weet het antwoord vast al)

En als één van deze antwoorden jou hielp of een ideetje gaf, weet dan dat de inspiratie voor deze suggesties uit de filosofie van Deep Democracy komt.

Deze maand beantwoordde Marijke de vraag