Meteen naar de inhoud

Uit de puinhopen – George Monbiot

Mooie reflecties en dromen over hoe anders ons leven zal worden na deze coronatijd... je kan ze in grote getalen lezen op Facebook. Hoopvol en nodig ook, om ons optimisme en de levenslust erin te houden tijdens de crisis. Maar ik miste nog iets wat ervoor zou kunnen zorgen dat we op langere termijn onze ingebakken gewoontes zouden kunnen vervangen door nieuwe manieren van doen in het dagelijks leven. Ik miste het verhaal van de structurele verandering die deze dromen en waarden verder zou kunnen dragen dan de enigszins vervreemde wereld van sociale media.

George Monbiot schreef dit verhaal. Het verhaal van de mens als altruïstisch wezen, op zoek naar ‘belonging’ en ‘community’ en van complementaire structuren op alle niveaus in de samenleving: de staat, de markt, de ‘commons’ en de gezinnen. Vooral de ‘commons’ staan centraal om ons verder te helpen op onze weg naar het verankeren van participatieve politieke modellen op lokaal vlak.

Het mooiste vind ik dat het een verhaal is waar we allemaal aan mee kunnen bouwen om ‘ons verhaal’ te maken. En ook hier zal de wijsheid van alle stemmen nodig zijn.

Ylva Berg