De zomer in met HUMMUS

Het HUMMUS collectief neemt rust in de zomer én is ook actief. We willen graag met jou delen wat enkele van onze plannen zijn, zowel persoonlijk als professioneel.

Fanny

Ik wil een wekelijkse HUMMUS podcast maken, wat rijke grond waar je je aan kan laven in 15 minuutjes tijd. Tijdens het fietsen, wandelen, treinreizen, breien, afwassen,... Voor mij is een podcast maken echt uit mijn comfortzone, helemaal nieuw en het lijkt me erg technisch. Ik heb er zin in iets nieuws te leren. En ik heb ervaren dat spreken, bijvoorbeeld tijdens de webinars die ik gaf, naast schrijven me ook heel veel plezier schenkt.

Ben je nieuwsgierig? De podcasts zal je vinden op deze pagina.  

Persoonlijk ga ik met mezelf de uitdaging aan (en ik start op 1 juli): ONE POEM A DAY, een jaar lang. Ik schrijf al sinds mijn 16de 'gedichten' en in bepaalde periodes in mijn leven was dit er, in andere viel het stil. Ik wil weer verbinden met die creatieve stroom.

Ik laat me inspireren door het boek Creatrix van Lucy H. Pearce.

Ylva

Mijn hart gaat uit naar hoe kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten deze coronatijd hebben beleefd. Ik heb het gevoel dat er hen nog veel te wachten staat vanaf september en ik hoop dat ze de nodige steun vinden voor alle uitdagingen. In juni gaf ik al een workshop rond het afsluiten van het schooljaar. Op 19 augustus geef ik een nieuwe onlineworkshop: Back to school met de DD-tools. Omdat gespreksrituelen belangrijk en steunend zijn op overgangsmomenten. 

Persoonlijk ben ik lid geworden van een global virtual village waarin ik me samen met andere geïnteresseerden van over de hele wereld verder verdiep in embodiment en het genezen van trauma door lichaamswerk, o.a. toegepast op trauma’s die aan de basis liggen van racisme in onze samenleving.

Wil je hier meer over weten? Inspiratie vind je via deze links.

  • embodiedtrauma.com: Gratis online Engelstalige conferentie in maart 2021 met focus op trauma-genezing en inzichten uit o.a. neurowetenschap (cfr somatic experiencing).
  • theembodimentconference.org: Registreer je gratis om van 10 tot 25 oktober honderden (!) internationale sprekers (in het Engels) over embodiment te leren kennen.

Marijke

De start van de zomer staat voor mij gelijk met het einde van mijn eerste examenronde process work in Londen. Dat is de filosofie waarop Deep Democracy is gebouwd en die me meenam in stukjes van voor mij onbekende werelden zoals de kwantumfysica, chaostheorie, Jungiaanse psychologie, taoisme, alchemie, mythologie, shamanisme... Wat me vooral intrigeert, is wat deze zo verschillende wereldbeelden met elkaar gemeen hebben en hoe we elementen ervan terugvinden in onze eigen samenleving.

Tijdens de zomer wil ik rusten, lezen, wandelen, spelen. En onderweg wil ik nog veel meer van deze elementen opmerken. Wat is mythologie in onze samenleving? Hoe doen ook wij, zonder het te beseffen, aan kwantumdenken? Welke elementen van het shamanisme kan ik terugvinden in ‘onze’ wereld?
De uitdaging is om aan het eind van de zomer een stuk te schrijven waarbij ik deze wereldbeelden met ons dagelijks leven probeer te verbinden.

Aan iedereen die dit leest: als je daar zelf ideeën over hebt en ze met mij wil delen... heel graag. Ik ben daar zó nieuwsgierig naar! Laat het weten via marijke@deep-democracy.be.

Fran

Na twee succesvolle edities van "Deep Democracy voor Dummies" geef ik dit programma graag een derde keer aan het begin van het werkjaar, wanneer leiders zich weer helemaal klaarstomen. De workshops gaan online door en zijn zeer hands-on.

Eén van de conclusies die de deelnemers trokken na de eerste reeks was: "Deep democracy inspireert tot het nemen van verantwoordelijkheid, het beluisteren van alle stemmen en tot participatieve besluitvorming. En dat is nodig voor onszelf, de teams waarin we werken en voor de wereld waarin we leven”.

Ik geef de workshop Deep Democracy voor Dummies opnieuw op woensdag 19 augustus en woensdag 2 september telkens van 14 tot 16 uur.

Eten verbindt. En mijn liefde gaat door de maag. In volle corona genoten we elke zondag met ons gezin van een brunch en elke week mocht iemand een ander land uitkiezen. Scones, pannenkoeken, dhal, guacamole, Mexico, Canada, Engeland, Zweden, India, Marokko, Frankrijk,... ze stonden allemaal op de zondagstafel. De ingrediënten in speciaalzaken halen en de brunch samen bereiden, waren minstens zo fijn als het eten lekker. In de zomer maak ik elke week een nieuw recept uit EAST, het vegan en vegetarische kookboek van Meera Sodha. Als ik de ingrediënten koop, zal ik telkens een andere kruidenierswinkel binnenstappen en met de eigenaar een praatje maken. Want dat is ook zo heerlijk, hier in Brussel, de wereld op je stoep.

Nathalie

Ja, ik ga weer mijn passies verenigen: ik bied jullie graag een sessie Let's move aan, waar ik de raakpunten van improvisatie en Deep Democracy samen met jullie verken. De eerste editie was een succes en gaf bovenal veel plezier.

Ik zie jullie graag op maandag 24 augustus van 9u30 tot 17u00, live op een buitenlocatie in Mechelen en bij regenweer kunnen we terecht in een zaal.

Ik ga surfen wanneer ik maar kan. Geen groter plezier en voldoening dan golfjes pakken!