Ga naar de inhoud

Groei in 2023!

"Efficiënt en grondig", was de feedback die de contactpersoon van een topmanagementteam waar we een procesbegeleiding deden, ons gaf. En dat zijn woorden die je misschien niet spontaan met deep democracy zou associëren. En toch is het zo en mocht ik het zo ook beleven het afgelopen jaar. Vooral wanneer we met onze tools 'onder de waterlijn' aan de slag gaan.

2022, een jaar vol debatten

De spanning niet uit de weg gaan, de polariteit benoemen en weerstand, angst, onzekerheid, boosheid uitspreken.

Ik denk dat er nog geen enkel jaar is geweest dat ik zoveel debatten heb begeleid. Diep democratische debatten weliswaar, geen toxisch polariserende debatten. Maar wel een gespreksvorm waarbij we de spanning niet uit de weg gaan, de polariteit benoemen en weerstand, angst, onzekerheid, boosheid uitspreken. Meer dan ooit, nu we met zoveel onzekerheid en onwetendheid en voortdurende veranderingen te maken hebben, is het nodig om met elkaar te spreken over wat dit met ons doet, hoe we ons erbij voelen en waar we ondanks mooie plannen en intenties ook onze limieten dreigen te bereiken.

Zo ook in dat topmanagementteam. We deden er in een uur tijd een korte incheck, een stevig debat en oogstten er een grote rijkdom aan graantjes. En dat met 70 mensen! "Andere consultants zouden er 2 dagen voor nodig hebben om hetzelfde te bereiken", zei onze contactpersoon nog. En ik voelde me fier op ons team en ook op onze methode. Een methode die zijn werk doet. In procesbegeleidingen en opleidingen die ik het laatste jaar mocht verzorgen, merkte ik telkens dat door in de spanning te gaan staan en het conflict met elkaar aan te gaan, er zoveel energie vrijkwam.

  • Mensen verdiepten hun zelfinzicht en konden weer verder.
  • Mensen zagen ineens synergieën die tevoren hoogstens slappe compromissen leken of vaker nog onsamenhangende tegenstrijdigheden.
  • Mensen vatten moed en ervaarden hoe de werkplek veiliger wordt als we ons uitspreken.
  • Mensen leerden diep luisteren naar elkaar en voelden verbinding met wie anders is en wie anders denkt.
  • Mensen herontdekten wat democratie echt wil betekenen: niet elke stem van elk individu telt, maar wel elke stem draagt bij aan een collectieve wijsheid.

Kortom mensen groeiden!

 

2023, een jaar van groeien in verbinding?

En de eerste training die ik dit jaar gaf, was in die zin ook bijzonder: het thema Leiden in woelige tijden! In ons HUMMUShuis waren we samen met 10 leidinggevenden waarvan sommigen al het traject delend leiderschap gevolgd hadden, anderen die dit nog aangingen en ook mensen die enkel voor deze dag gekomen waren. We werkten rond inhouden als: transitiedenken, futuring the unknown, meerstemmigheid en liminaal leiderschap. Bij uitstek thema's die op dit moment hoog op de agenda staan van al wie in een organisatie en in de ruimere maatschappij durft voelen wat er beweegt. En die ons als collectief aangaan.

Wij bewonen niet de aarde. We zijn aardbewoners, deel van een levend systeem.
Bruno Latour

Want is het niet zo dat we - zoals Bruno Latour het zo mooi zegt - moeten beseffen dat wij niet de aarde bewonen maar dat we aardbewoners zijn, deel van een levend systeem. En dat we dus in werk en leven en overal waar mensen elkaar ontmoeten, zullen moeten leren navigeren in die verbindingen die vol verschil zitten. Want wij zien misschien gescheidenheid maar alles ontstaat eigenlijk uit verbinding. Net zoals een atoom alleen kan bestaan in relatie met, kan ook een mens alleen bestaan door de verbinding. De verbinding van verschil! Denk maar aan de tabel van Mendelejev.

Wat mij in het bijzonder bijblijft van die eerste trainingsdag in het nieuwe jaar, was dan ook de dankbaarheid naar elkaar toe dat het samenzijn zoveel groei bracht:

  • herbronnen, inspiratie opdoen;
  • uitwisselen met mensen die weten waar je over spreekt;
  • vertrouwen kunnen voelen tussen mensen die je amper kent.

Ik kijk ernaar uit dat HUMMUS in 2023 een plek mag zijn voor velen onder jullie waar:

  • je kan thuiskomen bij elkaar;
  • je even de rush van tijd en ruimte van alledag doorbreekt;
  • je een deep dive mag nemen in je eigen leren.

Want wat in ons zit, zit in de wereld en wat in de wereld zit, zit in ons.

Een plek niet buiten de wereld maar net een plek waar we met de wereld aan de slag gaan door jou als mens te laten groeien. Want wat in ons zit, zit in de wereld en wat in de wereld zit, zit in ons. Dat werkt samen. Als een ecosysteem.

Wanneer we onze naam kozen voor ons collectief - een idee dat eerder ontstond door synchroniciteit dan door lange denkoefeningen - beseften we dat er een dubbele betekenis mogelijk was: naast hummus, dat heerlijke internationale gerecht waar iedereen zijn eigen toets aan kan geven is er ook humus (even anders geschreven), die rijke compostlaag die ontstaat als je dorre bladeren, takjes en andere vegetale resten tot rust laat komen. Humus waaruit er iets nieuws kan gaan groeien. HUMMUS, where HUMANS grow!

Wij willen er dit jaar ook graag voor jou zijn:

... als je persoonlijke coaching nodig hebt op je groeipad;

... als je team of organisatie een transitie doormaakt en facilitatie holding space kan betekenen;

... als je nieuwe inspiratie zoekt omdat je zelf coach, trainer, procesbegeleider of leidinggevende bent in deze spannende en avontuurlijke tijden.

"Als je niet meer bereid bent te groeien, verdwijn dan van de planeet, want dan neem je alleen nog onnodige ademruimte in"
Myrna Lewis

Myrna Lewis, founding mother van de Lewis methode voor deep democracy zegt het heel expliciet als ze ons toespreekt in supervisies: "Als je niet meer bereid bent te groeien, verdwijn dan van de planeet, want dan neem je alleen nog onnodige ademruimte in".

Ik hoop dat 2023 een jaar van groei mag zijn voor jou, je team, je gezin en voor de wereld. Niet de economische groei die ons geleid heeft naar afvalbergen, bodemuitputting en massale sterfte van mensen en dieren. Nee een ecologische groei, een groei die ons natuurlijk ecosysteem volgt, die de flow van het leven ondersteunt. Een groei die rekening houdt met huidige en toekomstige generaties en met alle leven op deze planeet!

 

Ik wens je een jaar vol groei!
En mijn eerste advies erbij:
Take a deep dive... in jouw humus 🙂

En contacteer vervolgens HUMMUS!

Fanny