Meteen naar de inhoud

Driedaagse initiatie process work: de procesgeoriënteerde psychologie van Mindell

Wanneer:
8 maart 2023 @ 09:30 – 10 maart 2023 @ 17:00
2023-03-08T09:30:00+01:00
2023-03-10T17:00:00+01:00
Waar:
HUMMUShuis
Hendrik Consciencestraat 8
Mechelen
Kosten:
1250 euro excl btw

Process work is een interdisciplinaire benadering met als doel de bewustwording en transformatie van mensen en/in systemen. Het biedt een nieuwe invalshoek in therapie en in groepsfacilitatie.

Arnold Mindell, een jungiaans analyst en kwantumfysicus, biedt ons een baanbrekend denkkader en een praktische werkwijze om anders te gaan werken met fysieke symptomen, individuele of relatieproblemen, groepsconflicten en maatschappelijke polarisatie. Al deze ervaringen, benaderd vanuit nieuwsgierigheid en respect, kunnen bijdragen aan persoonlijke en collectieve groei.

Ook deep democracy, en meer bepaald de Lewismethode waar HUMMUS trainingen in geeft, is gebaseerd op deze procesgeoriënteerde psychologie van Mindell. Zijn theoretische inzichten, zijn oefeningen en zijn manier van groepen begeleiden vinden wijzelf heel inspirerend voor een samenleving in transitie.

Wat mag je verwachten van de masterclass?

 • Je maakt kennis met het gedachtengoed van Arnold Mindell en de procesgeoriënteerde psychologie waar hij de founding father van is.
 • Je leert nieuwe concepten kennen die je helpen een proces bij een individu of groep te lezen, zoals hot spots en cool spots, edges en flirts. Na deze driedaagse weet je wat deze concepten inhouden, heb je ze ervaren en kijk je op die manieren anders naar groepsprocessen.
 • Je ervaart hoe een world work proces (een groepsgebeuren rond een maatschappelijk polarisatievraagstuk) verloopt als deelnemer met meta-reflecties op je eigen potentiële rol als facilitator ervan.
 • Je ontwikkelt je metaskills op een dieper niveau van bewustwording. 

Wat is er zo uniek aan process work?

Process work ontwikkelde zich vanaf de jaren '80 en is een dochter van de jungiaanse benadering. Het gaat een stap verder dan traditionele psychologische benaderingen. Process work is gebaseerd op recente inzichten uit de kwantumwetenschappen en op oude wijsheden zoals bv. de Tao, sjamanisme, alchemie,...

Process work wil komaf maken met de eurocentrische benadering in de psychologie. Het hanteert een multidimensionele kijk, waarbij ook de mens in een veel holistischere benadering wordt gezien: lichaamswerk, beweging dromen, werk in groepen,... kunnen allemaal deel uitmaken van de begeleiding van een persoon naar zijn volle potentieel.

Process work volgt de flow van de natuur in zijn benadering van mensen in/en groepen. Dat wil niet zeggen dat je de mens of groep aan zijn lot overlaat. Het is net door op bepaalde momenten bewust te gaan werken met signalen, kantelpunten en conflicten dat een proces tot meer wijsheid leidt.

Je kan deze opleiding volgen:

 • Voor jezelf, als een manier om aan persoonlijke groei van bewustwording te doen.
 • Als medewerker of leidinggevende van een organisatie om op een creatieve en innovatieve manier processen te begeleiden.
 • Als activist voor een ecorechtvaardige samenleving om zowel groepen te faciliteren waar je mee werkt als om jezelf staande te houden.

Praktisch: 

 • Woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 maart 2023 van 9u30 tot 17u
 • Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, Mechelen
 • Kostprijs: 1250 euro excl. btw (KMO-portefeuille mogelijk)
 • Trainers: Marijke Smeets en Fanny Matheusen
 • Geen voorkennis vereist
 • Inclusief een map met leeslijst en oefeningen, en een leuke attentie van HUMMUS

Process work wordt onderwezen in verschillende instituten over de hele wereld, o.a. in Portland, Barcelona, Zwitserland, UK, Amsterdam, India, Italië, Polen,... In België is er geen opleidingsinstituut dus bieden wij je graag deze boeiende introductie aan. We willen zo het werk van Mindell nog meer verspreiden en kenbaar maken in België.

Marijke studeert process work aan het Processwork Institute in London en zit in de finale fase van haar afstudeerproject. Tijdens deze driedaagse deelt ze haar kennis en inzichten met ons. Marijke is trainer in deep democracy en procesbegeleider bij HUMMUS. 


Fanny is trainer, coach en supervisor in deep democracy. Zij volgde seminaries bij Arnold en Amy Mindell en lesgevers die door hen zijn opgeleid. Ze wil de inspiratie die zij gebruikt in haar trainings- en coachingswerk graag met je delen.