Meteen naar de inhoud

Masterclass: Machtsdynamieken in groepen

Wanneer:
25 november 2022 @ 09:00 – 17:00
2022-11-25T09:00:00+01:00
2022-11-25T17:00:00+01:00
Waar:
HUMMUS Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
Kosten:
325 euro excl btw

Deze masterclass gaat over de concepten 'ranking' en 'privilege'. We gebruiken hierbij de theorie ontwikkeld door Arnold Mindell. Hij bracht een eigen kijk op ongelijkheid in de samenleving en de dynamiek die dit tot stand brengt en onderhoudt. En hoe je de structuur van de samenleving terugvindt in gedragingen van mensen ten opzichte van elkaar.

Denk maar aan interacties tussen de baas van een bedrijf en de medewerkers, de leerkracht en de leerling, ouders en kinderen, politicus en burger, man en vrouw. Kleine dingen die we soms nauwelijks opmerken hebben toch een grote impact op de interactie. Meer inzicht hierin kan je helpen om met gerichte interventies die patronen (voor even) te doorbreken.

Aanpak

We laten je ontdekken welke impact ongelijkheid in de samenleving heeft op de interactie tussen mensen. En hoe die ongelijkheid in stand gehouden wordt en welke rol wij daarin spelen. Je krijgt een aantal theoretische concepten aangereikt die een nieuw perspectief bieden.

Via uitwisseling en reflectie over de eigen cases onderzoeken we hoe deze concepten in de praktijk tot uiting komen: in onszelf en in interactie met anderen. We leggen de link met de deep democracytools en trekken lessen voor groepsfacilitatie.

Na deze masterclass...

  • Begrijp je beter welke plek jij inneemt in de samenleving en hoe je die kan inzetten om discriminerende patronen te doorbreken.
  • Heb je meer inzicht in de dynamiek van macht en onderdrukking en hoe die patronen zich in dagelijkse interactie, in groepen en in de samenleving manifesteren.
  • Verwerf je inzicht hoe de samenleving de dynamiek in groepen bepaalt en welke rol jij als begeleider daarin speelt.
  • Leer je deze interactiepatronen opmerken en ermee werken tijdens groepsfacilitatie.

Praktisch

  • Op vrijdag 25 november 2022 van 9u30 tot 17 uur
  • Plaats: HUMMUS Mechelen, Hendrik Consciencestraat 8
  • Trainer: Marijke Smeets
  • Kostprijs: 325 euro (excl. BTW - KMO-portefeuille mogelijk).

"Hoopgevend, verduidelijkend & motiverend."

"Zeer bevlogen. Smaakt naar meer."