Hendrik Consciencestraat 8
Mechelen
Met extra online supervisie donderdag 29 februari 2024 van 9u30 tot 11u
Heeft je team het moeilijk om met nieuwe dingen aan de slag te gaan, te leren of vernieuwing door te zetten? Dan kan een gebrek aan psychologische veiligheid aan de basis hiervan liggen. Je kan het herkennen aan deze signalen:
- Iemand zegt: "Ik moet me eerst veilig voelen voor ik feedback kan geven of ontvangen."
- Er wordt (veel) geroddeld.
- Mensen vinden steeds excuses om dingen niet te doen of niet op te dagen.
- Mensen vallen uit. Het woord burn-out valt regelmatig.
Psychologische veiligheid is the belief that the work environment is safe for interpersonal risk taking (definitie van Amy Edmondson). Veiligheid is dus iets wat tussen mensen ontstaat. De paradox die je vaak ervaart is dat mensen niet spreken omdat het niet veilig is, maar dat juist spreken met elkaar kan zorgen voor veiligheid.
Als leider ben je daarin een belangrijk rolmodel. Als teamcoach, facilitator, procesbegeleider... kan je tools aanreiken die de gesprekken faciliteren. Toch merken we dat dit concept vaak niet bekend is of verkeerd begrepen wordt door leiders en begeleiders van teams.
In deze ervaringsgericht HUMMUS Masterclass leer je relevante kaders kennen, kan je tools interactief oefenen en reflecteren op de ervaringen in de groep.
Wat mag je verwachten?
- Je krijgt wetenschappelijke kaders aangereikt die het concept psychologische veiligheid verduidelijken: Wat houdt het in? Hoe werk je eraan? Waarom zou je ermee bezig zijn?
- Je ervaart gespreksmethodes die inzetten op het herstellen en/of verhogen van psychologische veiligheid. Zoals de check-in, een belangrijke tool uit deep democracy die helpt te zeggen wat er gezegd moet worden.
- We staan stil bij de sabotagelijn die in deep democracy gebruikt wordt om te helpen zien of er onderstroomgedrag is dat we boven water moeten krijgen.
- Tijdens de online supervisie is er ruimte om je eigen casussen in te brengen en van elkaar te leren.
Praktisch
- Dinsdag 6 februari 2024 van 9u30 tot 17u
- Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, 2800 Mechelen
- Online supervisie donderdag 29 februari 2024 van 9u30 tot 11u
- Prijs: 400 euro exclusief btw (KMO-portefeuille mogelijk)
- Trainer: Griet Peeraer
- Doelgroep: alle leiders en begeleiders van teams
Griet Peeraer is een ervaren docent en coach (van zowel individuen als groepen). In zowel haar lesgeven, coachen als praktijkervaring werkt ze rond ‘onderstroom’: alles wat zich afspeelt tussen mensen. Naast psychologische veiligheid werkt Griet rond thema’s als organisatiecultuur, samenwerken in teams en de menselijke kant van verandering.
Psychologische veiligheid is een belangrijk thema in de (leer)groepen waarmee ze zelf aan de slag gaat. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek van collega’s legt ze de link met het voorkomen van burn-out en met welzijn op het werk.
Griet is master in de vergelijkende cultuurwetenschappen en in de sociale en culturele antropologie. Ze behaalde een doctoraat in de medische wetenschappen. Dankzij haar opleiding en werkervaring gaat Griet aan de slag in een brede waaier van organisaties.
