Ga naar de inhoud

Kom in je Menokracht (lente)

Wanneer:
29 april 2024 @ 17:00 – 21:00
2024-04-29T17:00:00+02:00
2024-04-29T21:00:00+02:00
Waar:
HUMMUShuis
Hendrik Consciencestraat 8
Mechelen
Kosten:
90 euro incl btw

Vrouwenempowerment: voor vrouwen van 40+ en/of vrouwen die in de overgang zijn

HUMMUS is een organisatie die werkt rond de kracht van minderheidsstemmen. En rond dit thema van de overgang menen we dat een heel aantal stemmen niet gehoord worden, in de eerste plaats die van vrouwen zelf.

Daarom organiseren Hanan (Oumi), Liesbet (WILdIT), Cynthia (Yoga) en Fanny (HUMMUS) voor jullie een empowerende Menokracht boordevol verhalen, goede praktijken, concrete tips rond de overgang die jouw levenskwaliteit zullen verhogen. Want als vrouw met vaak vele bordjes in de lucht te houden is deze periode in je leven soms erg veeleisend. Tegelijk is het een enorme kans op persoonlijke groei. Ben je benieuwd?

Voor wie?

De Menokracht is zowel nuttig als vrouw die zich op voorhand wil wapenen met informatie over wat de overgang kan betekenen, als vrouw die er midden in zit en op zoek is naar antwoorden, als vrouw die postmenopauzaal is en goed voor haar lijf wil leren zorgen om gezond en zo vitaal mogelijk ouder te worden.

We verwelkomen ook graag zorgverleners die met vragen van vrouwen geconfronteerd worden en hen daarin graag willen leren begeleiden.

Je zal leren: 

 • Welke typische maar ook atypische klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang, en welke kunnen blijven duren tot na de menopauze.
 • Hoe je kan weten wanneer je in de overgang dan wel de menopauze zit.
 • Welke effecten de daling van vrouwelijke hormonen hebben op je lichamelijke gezondheid.
 • Hoe de verschillende vrouwelijke hormonen (ja, ook testosteron!) ook een dominospel aan emotionele en cognitieve klachten kan veroorzaken.
 • Hoe een positieve mindset ten aanzien van deze levensfase ook je klachten positief kan beïnvloeden.
 • Wat er belangrijk is om als 40+ vrouw goed te zorgen voor je gezondheid.
 • Wat de recente wetenschappelijke besluiten zijn omtrent de zin of onzin van hormoon substitutie therapie.
 • Je krijgt inspiratie en tips aangeboden vanuit een holistische kijk.
 • Je ontvangt een lijst met zinvolle bronnen (artikels, podcasts, boeken, websites) zodat je jezelf verder kan oriënteren.

Waarom zou je willen deelnemen?

 • We brengen de kracht van 4 vrouwen samen die je op een wijze manier doorheen de avond gidsen en bij wie je je nadien verder kan gaan inspireren, laten verzorgen, adviseren.
 • Je ontmoet andere vrouwen in deze levensfase en voelt je minder alleen met wat je beleeft.
 • Als de overgang je nog niets zegt, ben je er na deze Menokracht veel beter op voorbereid of realiseer je je misschien dat je er toch al inzit.
 • Je voelt je niet meer gek, aanstellerig, abnormaal bij alles wat er in jouw lichaam en geest beweegt.

Praktische gegevens

Hanan Ben Abdeslam

De menopauze is een belangrijke levensfase, een fase om zorg voor te dragen voor je lichaam en leefstijladviezen in te winnen. Als beoefenaar van Chinese geneeskunde zal ik je manieren aanreiken om voor jezelf te zorgen met tips&trics. Je bent er niet alleen, je verdient het om je gesteund te voelen.

Fanny Matheusen

Ik ben Fanny en besefte nog maar heel recent dat ik wellicht al een tijdje in de overgang zit. Het maakte verontwaardiging in me los dat ik daar door geen van mijn zorgverleners eerder op gewezen was; bij hen ontbreekt ook de kennis moest ik later vaststellen toen ik zelf al meer wist. Daarom voel ik een roeping om over dit thema te spreken en dit evenement te organiseren samen met vrouwen van wie ik ook al veel mocht leren.

Vrijmoedig spreken is een thema in mijn leven en werk. Vandaar heb ik HUMMUS opgericht, een organisatie die werkt rond inclusie, conflict en cocreatie. Met een bijzondere aandacht voor de kracht en de wijsheid die in minderheidsstemmen schuilt. Ik ben graag jullie gastvrouw in ons HUMMUShuis, waar we opleidingen geven rond deep democracy en zoveel meer.

Liesbet Sourbon

Ik ben Liesbet Sourbron, klinisch psychologe, lesgever en counselor. Ik werk in hoofdberoep als coach en vormingsmedewerker bij BlinkOut vzw, en daarnaast ontwerp ik psycho-educatieve trajecten met mijn onderneming WILdIT.

Ik startte WILdIT in een fase waarin ik zelf te maken kreeg met symptomen die samenhangen met de menopauze, al wist ik het toen niet als dusdanig te plaatsen. Ik had plots last van slaapproblemen, hartkloppingen en spierpijnen. "Huh, heeft dit iets te maken met menopauze dan?" Hoe zouden we het ook moeten weten, want de menopauze is de 'pauze' waar niemand over lijkt te praten. Vele vrouwen blijven zo in het ongewisse. Een vaak gehoorde uitspraak bij vrouwen in de overgang is "Ik ben mezelf niet meer".

Ik heb er dus mijn missie van gemaakt om je wél goed te informeren én inspireren over de (peri-)menopauze en wat dit betekent voor je lijf en je welzijn, gebaseerd op wetenschappelijke niet-farma gesponsorde informatie. In combinatie met met mijn kennis over positieve psychologie en oplossingsgerichte en motivationele counselingtechnieken, ga je ontdekken dat de overgangook een katalysator voor krachtige levenskeuzes kan zijn.

Zo sta je na mijn lezing 'waarom de overgang geen afgang hoeft te zijn' sterker in je schoenen in je zoektocht naar de juiste aanpak van de overgangsklachten die je misschien ervaart of zal ervaren.

Cynthia Verpoorten

Mijn naam is Cynthia, en ik heb mijn leven gewijd aan de kunst van beweging en zelfexpressie. Als professionele danseres en gecertificeerde yogalerares heb ik een diepe liefde voor het verkennen van de mogelijkheden van het lichaam en de geest. Mijn passie ligt in het delen van de helende kracht van yoga en beweging om innerlijke vrede te cultiveren. Ik geloof dat ons lichaam onze beste leraar is en dat we, door in contact te komen met onszelf, ons ware potentieel kunnen ontdekken.
Kom meer te weten via allroundzen.com.