Ga naar de inhoud

Train-the-trainer: Interculturele competentie

Wanneer:
27 mei 2024 @ 09:30 – 28 mei 2024 @ 17:00
2024-05-27T09:30:00+02:00
2024-05-28T17:00:00+02:00
Waar:
HUMMUShuis Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
2800 Mechelen
Kosten:
1.250 euro excl btw

Interculturele competentie is noodzakelijk voor al wie in deze meerstemmige samenleving professioneel wil denken en handelen. Als meer mensen intercultureel competent zijn in je organisatie draagt dit bij aan inclusie en aan de effectiviteit van je organisatie. Interculturele competentie kent veel facetten en toont zich in verschillende contexten anders. Toch zijn er een aantal handelingsprincipes die wij vertaald hebben in een hanteerbaar PEACE-model (te vinden in Fanny's boek: Professioneel handelen in een meerstemmige samenleving):

  • Praat vrijmoedig
  • Erken eigenwaarde
  • Aanvaard anders-zijn
  • Creëer coöperatief
  • En-en-denken en -handelen

Dit en andere modellen hanteren wij als we mensen opleiden en trainen in interculturele competentie. In deze train the trainer richten we ons op al wie zelf ook trainingen en opleidingen verzorgt of wil gaan verzorgen rond dit thema. We denken aan:

  • docenten die studenten opleiden naar werkvelden als onderwijs, zorg, sociaal werk, bedrijfsmanagement,...;
  • trainers, consultants en coaches die binnen bedrijven werken aan diversiteit en inclusie. Zij kunnen hun eigen arsenaal aan kennis en oefeningen verruimen met het PEACE-model.
  • participatiedeskundigen die hun collega's workshops geven rond diversiteit en inclusie in de brede samenleving;
  • ...

Met HUMMUS vinden we het belangrijk dat er in deze samenleving, op de werkvloer en in het onderwijs sterke trainers en coaches zijn over dit onderwerp. In deze train the trainer geven Gunilla en Fanny hun expertise (samen al 50 jaar!) op dit vlak genereus door. We willen graag dat jij je sterk voelt staan in dit werkveld, dat we samen kwalitatieve trainingen kunnen brengen.

In deze train the trainer komen zowel de inhoud van workshops en trainingen over dit onderwerp aan bod, als de didactische aanpak en een waaier aan werkvormen. We reflecteren ook op een passende begeleidershouding. We maken ruimte om het design van een workshop of training op jouw maat samen te stellen. Zo kan je na deze training meteen aan de slag. Met als resultaat: een workshop die niet vrijblijvend is voor je deelnemers!

Begeleiders
Fanny Matheusen
Gunilla de Graef

Praktisch

  • Datum: maandag 27 en dinsdag 28 mei + donderdag 20 juni 2024 telkens van 9u tot 17u
  • Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciensestraat 8, Mechelen
  • Lesgevers: Fanny Matheusen en Gunilla de Graef
  • Kostprijs: 1.250 euro excl btw (KMO-portefeuille mogelijk)
  • Inbegrepen: ons e-boek en een vegetarische lunch
  • Inschrijven via dit formulier

“Diversiteit is alleen een meerwaarde als je actie onderneemt tot inclusie. Hoe je dat aanpakt, daarover gaat deze training.”

Een deelnemer(juni 2023)

In deze train the trainer richten we ons op al wie zelf ook trainingen en opleidingen verzorgt of wil gaan verzorgen rond dit thema. Misschien is dit niet wat je zoekt, maar heb je meer iets aan...

Programma

Dag 1: leren

We leren modellen, concepten en handvatten kennen die inzichten geven in hoe mensen en/in culturele contexten verschillen. We besteden aandacht aan mechanismen en effecten van uitsluiting en onderdrukking. En we belichten het topic bias en de zin/onzin van unconsciousbiastrainingen.

Dag 2: oefenen

We doorlopen ervaringsgerichte oefeningen die passen bij het PEACE-model voor interculturele competentie zodat je die zelf kan ervaren en begeleidingstips krijgt aangereikt. We tonen je ook de weg naar een heel arsenaal aan werkvormen die beschikbaar zijn.

We staan ook stil bij onze eigen verhalen over hoe wij omgaan met verschil. En daarin ontmoeten we ook ons eigen anders-zijn.

Dag 3: ontwerpen

We ontwerpen samen met jou een aanbod dat je daarna kan inzetten in jouw werkcontext. In kleine groepen of individueel krijg je de ruimte om dit samen te stellen. Je krijgt feedback en kan onderdelen ervan eventueel ook uitproberen met de groep. Naast de werkvormen waar je mee leerde kennismaken tijdens de eerste twee dagen, is er een ruim aanbod aan bronnenmateriaal aanwezig waar je van gebruik kan maken.

We gaan met de groep op zoek (en bieden ook onze expertise aan) rond kritische randvoorwaarden in het trainen in interculturele competentie.

We oefenen en reflecteren ook op onze grondhouding, met name waar onze talenten zitten en waar we nog blinde vlekken hebben.

Op die manier zorgen we voor een maximale integratie en transfer van wat je leerde. Je bent daarna zelf in staat om een workshop rond het PEACE-model te begeleiden en kortere workshops rond interculturele competentie te initiëren.

Cases

1. Je bent een trainer in diversiteit en je merkt dat je zelf wat uitgekeken geraakt op hoe jij het aanpakt, welke modellen en oefeningen je gebruikt. Je wil graag wat herbronnen en uitwisselen met andere ervaren trainers.

2. Je wordt vaak gevraagd om over inclusie te spreken of les te geven, bijvoorbeeld omdat je zelf roots hebt in migratie. Je voelt meer en meer weerstand om dit nog te doen. Tegelijk besef je wel het maatschappelijke belang van dit thema. Je wil een safe space waar je dit dilemma voor jezelf kan gaan onderzoeken door een vernieuwde kennismaking met wat interculturele competentie kan zijn.

3. Je bent goed thuis in theorie maar interactief werken is een drempel voor jou. Werkvormen boeien je maar matig al zie je wel het effect ervan bij anderen die ze wel gebruiken. Je wil als een nieuwsgierige onderzoeker deze training volgen.

4. Je gaat het komende schooljaar een lessenreeks rond diversiteit of intercultureel communiceren geven en je hebt wel basiskennis en eigen ervaringen met anders-zijn, maar je hebt geen idee hoe je dit didactisch goed kan aanpakken en opbouwen.

“Dit aanbod moet je zeker volgen! Bewustwording in breedte en diepte met concrete modellen en veel ervaren.”

Een deelnemer(juni 2023)

“Een inspirerende reis naar het hart van diversiteit, met de nodige wegwijzers, bekwame gidsen en een koffer vol materiaal.”

Een deelnemer(juni 2023)