Ga naar de inhoud

Tweedaagse Masterclass: Omgaan met polarisatie in groepen

Wanneer:
27 maart 2024 @ 09:30 – 28 maart 2024 @ 17:00
2024-03-27T09:30:00+01:00
2024-03-28T17:00:00+01:00
Waar:
HUMMUShuis
Hendrik Consciencestraat 8
Mechelen
Kosten:
950 euro excl btw

Deep democracy maakt je vertrouwd met hoe je ruimte kan scheppen voor de minderheidsstem en hoe je sluimerende conflicten boven de waterlijn kan halen.

Maar soms lijkt dat niet voldoende. Als je groepen tegenkomt waar het samenwerken en samenleven moeilijk wordt omdat een 'wij' en een 'zij' de dienst uitmaken. Mensen zien elkaar dan niet meer als dialoogpartners maar als morele vijanden.

Hoe ga je met die dynamiek om? In deze tweedaagse masterclass, begeleid door het Hannah Arendt Instituut, staat die vraag centraal.

Deze masterclass richt zich op mensen met ervaring met deep democracy. Ben je nog leek op vlak van deep democracy en conflict, volg dan deze online introductie en/of lees het boek Van zondebok naar zebra (Fanny Matheusen).

Op dag 1 starten we met een eenvoudige maar toch complexe vraag: wie zijn wij?

We gaan samen op onderzoek om te achterhalen uit welke lagen onze eigen identiteit bestaat en hoeveel macht of privilege daar al dan niet aan vasthangen. We brengen in kaart tot welke sociale groepen we behoren en hoe die sociale identiteit ons ertoe brengt in termen van 'wij' en 'zij' te gaan denken. Zo komen we tot het thema polarisatie.

Over polarisatie valt heel wat te zeggen. In deze masterclass staat centraal:

 • Wat is polarisatie?
 • Wat kan je ertegen doen?

Zo hebben we het over het verschil tussen democratische en toxische polarisatie, over de fases van polarisatie, de basiswetten en de rollen die bij polarisatie komen kijken.
We ontrafelen ook het verschil tussen conflict en polarisatie.

We brengen kaders en aanpakken in stelling die ons van nut kunnen zijn bij het zinvol omgaan met polarisatie, zowel preventief als in de verschillende fases van een gepolariseerde situatie.

Gratis e-boek: Conflict en polarisatie

In dit e-boek nemen we je mee in de wereld van conflict en polarisatie en hoe we daar vanuit deep democracy en onze praktijkervaring met HUMMUS naar kijken.

We leven in een steeds meer polariserende wereld. Het is van belang een onderscheid te maken tussen gezonde en toxische vormen van polarisatie. Je hebt handvatten nodig om hiermee om te gaan zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Download het e-boek hier

Op dag 2 testen we verschillende methodieken uit die behulpzaam kunnen zijn bij het omgaan met polarisatie. Hoe kan je, ondanks extreme meningsverschillen, toch samen door één deur blijven gaan? Je leert in een situatie van polarisatie effectief verschillende rollen onderscheiden. Je oefent concreet methodieken van deep democracy, verbindende communicatie of depolarisatie die je kan inzetten om je eigen casussen het hoofd te bieden.

Aan het eind van deze masterclass:

 • voel je je vaardiger om spannende stemmen ruimte te geven;
 • blijf je rustiger als er - bijvoorbeeld in je klas of vereniging - pittige onderwerpen opkomen;
 • kan je de gepaste methodieken selecteren en inzetten die tot verbinding kunnen leiden;
 • krijg je woorden om met polariserende uitspraken om te gaan, of dat nu op een familiefeest of in je werkcontext is.

Praktisch

 • Woensdag 27 en donderdag 28 maart 2024 van 9u30 tot 17u
 • Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, 2800 Mechelen
 • Prijs: 950 euro exclusief btw (KMO-portefeuille mogelijk)
 • Trainers: Marjan Verplancke en Chris Wyns (Hannah Arendt Instituut)
 • In samenwerking met het Hannah Arendt Instituut