Ga naar de inhoud

Tweedaagse workshop Actieve hoop als levenshouding

Wanneer:
12 februari 2024 @ 09:00 – 13 februari 2024 @ 17:00
2024-02-12T09:00:00+01:00
2024-02-13T17:00:00+01:00
Waar:
HUMMUShuis Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
Kosten:
400 / 250 euro incl btw

Over hoop ‘zijn’ en samen werken aan veerkracht

In deze tweedaagse workshop op 12 en 13 februari in Mechelen ga je in groep aan de slag met oefeningen uit ‘Het werk dat weer verbindt’, de krachtige ervaringsgerichte methodiek van Joanna Macy. Je ontwikkelt een meer bewuste verbinding met jezelf, met elkaar en met de natuur. Je (her)ontdekt je eigen talenten en hoe je die op een evenwichtige manier kunt inzetten bij vernieuwing en verandering.

Je voelt je gesterkt door de uitwisseling met de andere deelnemers en je ervaart een liefdevolle verbondenheid met het leven zelf. Doorheen het proces worden je levensvreugde en vitaliteit op een natuurlijke manier gevoed. Je leert met andere ogen naar de wereld kijken en je betrokkenheid omzetten in concrete stappen.

We werken in vier dagdelen met de vier aspecten van de spiraal die Joanna Macy in al haar workshops hanteert en die ons van dankbaarheid naar actie brengt. De workshop biedt kennis aan, emotioneel verdiepende oefeningen, groepsdynamische reflectiemomenten en muzikaal verzorgde rituelen. Je deelname aan elk aspect van de tweedaagse verloopt steeds in consent.

Wat is Actieve Hoop?

De omvang van de globale uitdagingen waarmee we vandaag geconfronteerd worden, kan overweldigend zijn.

Ervaar je daardoor machteloosheid, frustratie en radeloosheid in jezelf en in jouw omgeving? Ben je op zoek naar ruimte voor herbronning, inspiratie en verbinding te midden van al wat gaande is? Wil je leren om een beter evenwicht te vinden tussen de zorg voor de Aarde en haar bewoners en de zorg voor jezelf? Wil je ontdekken wat jouw unieke bijdrage kan zijn in deze bijzondere tijd van grote veranderingen?

Dan is een workshop Actieve hoop zeker iets voor jou!

Actieve hoop is een levenshouding die ecofilosofe Joanna Macy beschrijft in haar gelijknamige boek. Actieve hoop gaat niet over hoop hebben op een goede uitkomst, maar over hoop zijn en de gewenste verandering zelf leven.

Om deze levenshouding te ondersteunen en moed te houden te midden van crisis ontwikkelde Joanna Macy ‘Het werk dat weer verbindt’, een krachtige ervaringsgerichte methodiek die steunt op wetenschappelijke inzichten uit de systeemtheorie, ecopsychologie en gedragswetenschappen. Haar benadering integreert tevens kennis en inzichten van oude wijsheidstradities. Met ‘Het werk dat weer verbindt’ biedt Macy handvatten om een actieve rol te spelen in de ‘Grote Ommekeer’, de transitie van een levensbedreigende groeimaatschappij naar een levensondersteunende samenleving.

Voor wie?

De tweedaagse workshop Actieve hoop is er voor iedereen die:

 • wil bijdragen aan de overgang naar een levensondersteunende samenleving;
 • ecologisch en sociaal denken wil omzetten in geïnspireerde actie;
 • op zoek is naar meer balans tussen zelfzorg en maatschappelijke inzet;
 • gevoelens van onmacht wil omvormen naar diepere zingeving;
 • al jaren op pad is en nood voelt aan herbronning en inspiratie;
 • pas het pad betreden heeft als klimaatactivist(e);
 • in een organisatie verantwoordelijkheid draagt rond duurzaamheid;
 • in het persoonlijk leven stappen wil zetten naar een klimaatvriendelijkere levensstijl. 

Door wie?

Fanny Matheusen is een ervaren trainer en coach. Ze richtte HUMMUS op, een organisatie die bijdraagt aan meer meerstemmigheid in de samenleving. Ze is klimaatactiviste sinds ze als 16-jarige het Rapport van de Club van Rome las. Ze verzorgt jaarlijks weekends Actieve Hoop voor Aardewerk. Ze is medeoprichter van de ‘Troubadours van Actieve hoop’, een groep begeleiders die in Vlaanderen actief zijn in ‘Het werk dat weer verbindt’.

Marleen Van Schoor cofaciliteert deze workshop. Marleen is in haar leven en werk bezig met zingeving en muziek. Elke dag ervaart ze bij leerlingen in het secundair onderwijs hoe deugddoend en anders het is om te werken vanuit ‘verbinding’. Ze probeert zo authentiek mogelijk les te geven vanuit het hart, een stevige uitdaging in deze turbulente tijd waar ook het onderwijs zwaar onder vuur ligt.

Praktisch

 • Maandag 12 en dinsdag 13 februari 2024 van 9 tot 17 uur (krokusvakantie)
 • HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, 2800 Mechelen
 • Kostprijs
  • 400 euro incl btw (solidariteitsprijs die je betaalt om het mogelijk te maken dat anderen minder betalen)
  • 250 euro incl btw (minimumprijs)
 • De KMO portefeuille is niet van toepassing op deze tweedaagse
 • Inclusief in de prijs:
  • Lunches en koffiepauzes met bio en afvalarme catering.
  • Het boek 'Actieve Hoop' van Joanna Macy
 • Schrijf je in