Ga naar de inhoud

Workshop Wit en wakker: wat betekent het om wit te zijn?

Wanneer:
8 oktober 2024 @ 09:30 – 17:00
2024-10-08T09:30:00+02:00
2024-10-08T17:00:00+02:00
Waar:
HUMMUS Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
Kosten:
325 euro

In deze wereld is iedereen onlosmakelijk met elkaar verbonden en toch kan je de indruk krijgen dat we leven in een wij-zij verhaal, waarin de pijn van de ander (van kleur, met een andere etniciteit) niet gaat over mij. In deze workshop gaan we moeilijke gesprekken aan onder witte mensen. Waarbij ik bij mezelf begin: Wie ben ik en hoe is mijn identiteit ontwikkeld? Waar ligt de norm in de samenleving waarin ik opgroeide? De samenleving waarin ik vandaag leef? En waar ligt het moreel gezag of de macht?

Nog nooit heb ik geleerd over mijn witte cultuur. Mijn cultuur was zoals het water in een bokaal van een goudvis. Het was er. Ik was me er niet van bewust. Pas op het moment dat ik het water begon te zien, veranderde er van alles en werd de kleur van het water zichtbaar. Ik kan het niet meer niet-zien.

Het is de hoogste tijd dat ik een gesprek aanga met andere witte mensen en we samen ontdekken wat het betekent om wit te zijn. Hoe en wanneer werd ik me bewust van dit thema? Wat betekent racisme en wat houdt dit voor mij in? Met welke stereotypen loop ik rond? Hoe komt mijn lage weerstand bij raciale thema’s naar boven? We gaan aan de slag met een aantal termen rond witheid, waar staan ze voor en hoe beïnvloeden ze ons?

"Het zullen moeilijke gesprekken zijn, maar zonder discomfort (wrijving of “struggle”) is vooruitgang lastig te bereiken." Profetische woorden van Frederick Douglass in 1857. 

En als ik me vanuit een oncomfortabele positie bewuster word van dit witte perspectief, kan ik dan vanuit die verbinding met iemand van kleur samen een bondgenootschap aangaan?

Praktisch

  • Dinsdag 8 oktober 2024 van 9.30 tot 17 uur
  • Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, Mechelen
  • Trainer: Meike Vroom
  • Doelgroep: iedereen die interesse heeft en hier meer over wil leren
  • Prijs: 325 euro excl btw
  • KMO-portefeuille mogelijk