Ga naar de inhoud

De kracht van de Gouden Pijlen: een ongewoon geschenk

Op een dag kregen we dit mooi verhaal in onze mailbox. 

Ik wil je een verhaal over de Gouden Pijlen vertellen. Een vriend van ons verjaarde, is aan het scheiden en heeft net een nieuwe baby. 

Zijn verjaardagsfeest kwam eraan en ik vroeg hem wat hij wilde als cadeau. “Peace and love”, zei hij. Dus ik dacht na en besefte dat een zak ingevroren erwtjes het hem waarschijnlijk niet zou doen. En wat moest ik hem dan geven als “love”? Hij was al een vriend, meer dan dat kon ik niet bedenken.

Maar toen ik dacht aan 14 februari 2019, de Valentijnsdag in Mechelen met de Gouden Pijlen, kreeg ik toch inspiratie! Ik zette me op een weekavond aan de organisatie van zijn cadeau en in minder dan 24 uur was het rond. 

Ik vroeg hem 3 uur van zijn tijd, dat hij warme kleren moest aandoen en geblinddoekt meekomen. Ondertussen hadden vrienden in de buurt, met een grote mooie tuin, een vuur gestookt buiten, twee zeteltjes en een tafeltje klaargezet met koffie. De sterrenhemel was er ook.

Ik heb hem daar neergezet en de beginselen van Deep Democracy maar vooral de Gouden Pijlen uitgelegd. Ondertussen zaten zijn beste (oude) vrienden en zijn moeder stilletjes binnen te wachten en thee te drinken. Die waren ook al een keertje gebriefd. Mijn man, één van zijn beste vrienden, had met mij de Gouden Pijlen al gedaan toen in Mechelen. Hij wist dat het zo’n deugd kan doen en kon de anderen wat geruststellen.

Mijn vriend in het zeteltje vond het eerst wel spannend (“Gaan we naar de nocturne in Walibi? Euh nee…”) en voelde zich wat ongemakkelijk na mijn uitleg. 

Toch begon ik. 

Ik vertelde hem alle leuke toffe dingen over hem en over onze vriendschap van de afgelopen 25 jaar. Alles wat ik in hem en aan hem apprecieerde. Alleen de positieve dingen, alleen de goeie dingen, de grote en de kleine. Van zijn werk, zijn kinderen, onze feesten, gesprekken, wandelingen tot hoe geweldig ik het vond dat hij mijn kinderen de natuur leerde ontdekken. Hij was gevleid, overrompeld en kon eerst niet te veel terugzeggen. Hij begon excuses te maken over de negatieve dingen die er ook waren. Ik heb hem dan maar onderbroken en gezegd dat er nog iemand kwam. Ik zat zelf iets te veel op hete kolen denk ik. Iedereen die binnen zat te wachten… dat gaf me toch wat tijd-stress. Een leerpunt!

Ik ging het huis binnen en verdween. De volgende kwam, zijn oudste jeugdvriend (die had zelfs een lijstje gemaakt op zijn gsm), dan zijn kranige moeder, in vol ornaat en goed voorbereid. Daarna mijn man. 

Zo ging het effectief drie uur door. 

Uiteindelijk kwamen we samen buiten en stookten het laatste hout op. Na middernacht ging ieder weer naar huis en de dag nadien aan het werk. Maar er zaten toch wolkjes onder onze voeten.

Hij, de vriend, was over the moon. Hij heeft er ondertussen iedereen over verteld, zelfs tijdens zijn uiteindelijke wilde feestje. Het heeft hem zo’n deugd gedaan zei hij, precies wat hem ontbrak in deze zware tijd. De boost waar hij nog lang op zal teren.

En het werkt écht, zei hij, die complimenten. Misschien moet ik meer in die termen denken, vooral het goede zien.

Een beter cadeau had niet gekund, denk ik. Iedereen die meedeed vond het geweldig. Zijn moeder vond het het meest positieve in jaren. Zijn jeugdvriend was blij dingen gezegd te hebben die hij anders nooit of te nimmer gezegd zou hebben tegen hem. Ikzelf had wat tegengas kunnen geven voor alle kritiek die ik hem ook wel gegeven heb op andere momenten. Dat was ook eens nodig vond ik. Mijn man die hem heel graag ziet en een loyale vriend is, kon hem ook makkelijk eren en hun banden nog hechter maken.

Mijn jarige vriend zei zonet tegen iemand anders die naar zijn plannen vroeg: “Ik heb me voorgenomen wat meer energie te steken in mijn vrienden”.

Wat een mooie tool eigenlijk die Gouden Pijlen… er zijn weinig dingen die zo win-win en zo gratis zijn!

Dank je voor dit verhaal!