Ga naar de inhoud

Gouden Pijlen

 

In je relatie wil je soms net dat stapje verder zetten, voorbij het oppervlakkige, wat dieper gaan. Als we onze relaties verdiepen, verdiepen we ook ons zelfbewustzijn.

Je kan deze stap zetten door de Deep Democracy tool voor conflictresolutie 'Pijlen Gooien', maar je gebruikt nu pijlen die erkenning geven. Met andere woorden: je zegt nu alle waarderende dingen die je denkt en voelt over die persoon. We noemen dit 'Gouden Pijlen Gooien'. Deze tool kan leiden tot waardevolle inzichten over jezelf en de andere persoon.

In onze wereld vandaag, zijn er veel mensen die een gebrek hebben aan zelfwaardering en een echt gevoel van zelfwaarde. Misschien omdat we opgegroeid zijn met het idee bescheiden te moeten zijn of omdat de we neiging hebben steeds kritische feedback te geven. Wanneer was het voor het laatst dat iemand zich omdraaide en je een compliment gaf? En, als je er al één ontving, welke complimenten heb je dan echt gehoord, opgenomen en geïnternaliseerd? Voel je je dan een beetje verlegen worden en veeg je het compliment van tafel met een excuus?

Door Gouden Pijlen te gooien kan je je bewust worden van je talenten, je gaven en je sterktes. Wanneer je het probeert, doe het dan oprecht. Betreed de ruimte met respect voor jezelf, de andere persoon en het proces.

De methodiek hieronder krijg je gratis. Hij komt uit de Toolbox bij het boek Van zondebok naar zebra. Benieuwd naar de andere 37 tools voor inclusieve besluitvorming? Bestel de Toolbox in onze winkel.

 

De 4 stappen

Stap 1

Akkoord gaan. Ga niet te snel over deze stap heen. Denk even na over wat je zal gaan doen. Leg de drie uitgangspunten uit.

  1. Niemand heeft het monopolie op de waarheid.
  2. We doen de gouden pijlen om in relatie te blijven en deze te verdiepen.
  3. Je zal iets leren over elkaar.

Word je nu bewust van al wat je wil zeggen tegen je partner / je vriend / je collega / elke andere persoon met wie je dit doet. Denk na over alle kwaliteiten en goede kenmerken van deze persoon. En neem ook even de tijd om stil te staan bij wat jij nodig hebt om je veilig / comfortabel te voelen om dit nu te gaan zeggen en ook om present te blijven bij wat je zal horen van de ander. Verzeker jezelf ervan dat de andere persoon de stappen van het proces kent en weet wat het doel is. Vraag hem of haar of hij / zij veiligheidsregels wil toevoegen.

Stap 2

Gooi al je pijlen. Heel vaak laten we niet weten aan anderen wat we allemaal voor goeds denken over hen. In stap 2 gooien we al onze ongezegde pijlen. Eén persoon start en deelt zoveel als mogelijk. De andere persoon luistert, zorgvuldig en zonder te onderbreken. Als de eerste persoon klaar is, mag de tweede starten alsof de eerste nooit gesproken zou hebben, dus zonder te reageren of te antwoorden op de eerste persoon. Je kan meerdere beurten over en weer gaan als dat nodig is, maar probeer elke keer alle pijlen uit je koker te halen tot die helemaal leeg is. Ga door tot er geen ongezegde pijlen meer zijn.

Stap 3

Eigen je jouw kern van waarheid toe. Tijdens stap 2 heeft tenminste één pijl een reactie bij je teweeggebracht. Kijk even naar die pijl, erken ze en integreer ze in je zelfbeeld. Dit is wat jij nu leert en een nieuw inzicht / perspectief op jezelf en jouw invloed op de wereld. In deze stap is het belangrijk dat elke persoon een kern van waarheid heeft.

Stap 4

Breng de wijsheid in. Verrijk nu de relatie met je partner, collega of nieuw gevonden vriend met wat je leerde in dit gesprek!