Ga naar de inhoud

Mijn held is een hulpverlener

Een nieuwe benadering van superdiversiteit in de zorg

Migratie is van alle tijden, maar de diversiteit van onze maatschappij kent vandaag een hoogtepunt. Die superdiversiteit roept bij veel mensen onzekerheid op, verwarring, angst en weerstand. Zowel in het dagelijkse contact als in de zorg rijst de vraag hoe we daarmee omgaan.

Hulpverleners hebben bij interculturele contacten nood aan een leidraad. Mijn held is een hulpverlener biedt daarbij een inspirerend LOVE & PEACE-model om vanuit een andere kijk anders te gaan handelen. Zo leer je de talenten kennen waarover een held van een hulpverlener beschikt, komen best practices aan bod en ontdek je de innerlijke leerweg die een hulpverlener kan volgen.

De praktische tools uit dit boek, samen met getuigenissen van helden in menselijkheid, dragen bij aan het vraagstuk van de huidige superdiversiteit. Mijn held is een hulpverlener gidst interculturele zorgverleners zo van heterogeniteit naar heterogenialiteit.

Mijn held is dus een hulpverlener. Maar ook ruimer: ik schreef het voor al wie pioniert in deze diverse samenleving als leerkracht, vrijwilliger, trainer, dienstverlener. Wie zijn ze en wat doen ze? Hoe maken zij een verschil? Overgoten met een saus van LOVE & PEACE.

Klinkt wollig? Misschien, maar eigenlijk is het dat helemaal niet!

Met HUMMUS kunnen wij het boek niet meer aanbieden in hardcover. Het boek is wel nog verkrijgbaar als print on demand bij boekhandels en in onlineverkoop. 

“Knap gedaan, je hebt het gesnapt wat de essentie is om gelukkig te zijn in het leven. Dat een mens niet alleen vanuit zijn ratio moet functioneren maar ook vanuit zijn hart. En dat je dit kon vertalen in een werkdocument voor hulp- en zorgverleners is revolutionair. Fanny ik ben fan van uw werk, doe zo voort!”

Hanan Ben Abdeslam

Mijn kernvoorden zijn LOVE & PEACE. Ze staan voor mijn visie op werken in de superdiverse samenleving. Want een held van een hulpverlener herken je aan haar LOVE-talenten en haar PEACE-praktijken.

Een held van een hulpverlener, heeft:

Lef
Ootmoedigheid
Verbeelding
Erkenning

De essentie van helen, opvoeden, hulpverlenen is de ander graag zien.

En een held van een hulpverlener, die:

Praat vrijmoedig
En-en denkt en doet
Aanvaardt Anderszijn
Creëert coöperatief
Ervaart eigenwaarde

Een vredevolle omgang met elkaar in deze superdiverse samenleving is niet soft, het vereist doorgedreven skills.

“Ik heb net je boek gekregen. Ik heb zeven pagina’s gelezen en ben nu al van mijn sokken en enthousiast. Ik voel nu al aan dat het boek voor mij op een goed moment komt, ik heb zoveel vragen over hulpverleners en hoe ze werken. En ik ben zelf terug op zoek naar het heilige vuur dat me zoveel jaren vooruit heeft gestuwd. Ik wil echter niet alles meer zomaar bekritiseren zonder een goed alternatief te hebben maar zou het liefst vanuit verbindende waarden met mensen werken en hen ondersteunen zonder natuurlijk mijn kritische zelf te verliezen. Ik heb het gevoel dat jouw boek me zal steunen in die gekozen weg en dat je zelf ook al een tijdje aan die weg aan het sleutelen bent, en dat op zich is al tof, dat ik niet de enige ben die naar die weg aan het zoeken is.”

Kurt de BackerSteunpunt Algemeen Welzijnswerk