Deep democracy in het onderwijs

Herbekijk het webinar: deep democracy om school

Op een uur maak je kennis met het gedachtengoed van deep democracy en waarom je dit zou inzetten in het werken met kinderen en jongeren.

We introduceren kort de belangrijkste tools, zodat je een idee hebt hoe deep democracy in de klaspraktijk toegepast kan worden.

We stellen tot slot onze workshop voor leerkrachten aan jullie voor.

Dit webinar wil een eerste introductie zijn voor wie deep democracy en de toepassingen op school nog niet kent. Het wil je warm maken om een workshop te organiseren op jouw school of een keynote op een pedagogische studiedag. Of misschien wil je wel een langer traject met ons aangaan. 

De workshop en de keynote worden steeds aangepast aan het onderwijsniveau. Ze zijn geschikt voor:

  • Alle onderwijsniveaus
  • Leerkrachten op de klasvloer
  • Docenten hoger onderwijs
  • Studenten in de lerarenopleiding
  • Ondersteunende functies in het onderwijs zoals zorgleerkrachten, leerlingbegeleiders, trajectbegeleiders,…

Onderzoek: deep democracy en wereldburgerschapseducatie

HUMMUS onderzoekt samen met Kruit de relevantie en het effect van Deep Democracy-tools voor wereldburgerschapseducatie in het (basis)onderwijs. Meer informatie over dat onderzoek vind je op deze pagina

Boek: Rebelleren kan je leren

Deep democracy met kinderen en jongeren

Rebelleren kan je leren wil alle begeleiders van kinderen en jongeren, in het onderwijs en ook daarbuiten, onmisbare levenscompetenties aanreiken. De samenleving van vandaag heeft nood aan mensen die samenwerken, leiderschap tonen en creatief en innovatief denken. Dit boek toont je hoe de wereld er kan uitzien als we focussen op empathie, verbeelding en lef – kwaliteiten die elke jonge rebel in zich draagt en dankzij deze uitgave de aandacht krijgen die ze verdienen. Deep democracy, de internationaal gelauwerde methode voor besluitvorming en conflictresolutie, is de ultieme inspiratiebron voor wie kinderen en jongeren op dit levenspad wil begeleiden.

Na een eerste kennismaking met deep democracy in het boek Van zondebok naar zebra, gaat Fanny Matheusen ditmaal op zoek naar praktijkgerichte toepassingen van de methode voor de leefwereld van kinderen en jongeren. Ze baseert zich hiervoor onder meer op inzichten uit de kwantumfysica en de breinwetenschap. Het resultaat is een praktijkgids vol handige tips en verhalen die je goesting geven om met deep democracy aan de slag te gaan.

Meer lezen

Rebelleren kan je leren… in Villa Zonnebloem

Veerle van de tweede graad houdt een incheckronde. Dat is een van de tools van deep democracy. Zo begint elke dag in de school. Wil je zelf leren ‘inchecken’? Bekijk de video en gebruik de toolfiche op onze website.

Hedwig over beslissingen nemen in het onderwijs

Hedwig geeft les in het secundair onderwijs. Ze volgde de Level 1 en 2 training van deep democracy en is zo iemand die er meteen de dag erna mee aan de slag gaat. In deze video vertelt ze hoe ze dat doet en over de verschillen die ze merkt bij haar leerlingen nu ze de tools gebruikt.

Boeklancering Rebelleren kan je leren

Fanny vertelt hoe het boek ontstaan is...

Trainingen