Ga naar de inhoud

Wat het Coronavirus ons kan leren

Wanneer ik om me heen kijk, zie ik mensen die zoekend zijn. We voelen ons een beetje vreemd. En dat is eigenlijk heel normaal. Het is een normale reactie op een abnormale situatie. Naast allerlei hygiënische maatregelen, geboden en verboden om elkaar te zien, zijn het vooral culturele gewoontes die voor deze vreemdheidservaring zorgen. Want we leggen onze vanzelfsprekende manieren van handelen en denken stil en proberen nieuwe patronen aan te nemen. Dat gaat in een mensenbrein niet zo snel. We zijn nogal gewoontedieren. Tegelijk biedt deze situatie kansen om een aantal van die vanzelfsprekendheden eens in vraag te stellen. En misschien voorgoed te veranderen?

Hieronder noem ik een paar zaken op die je alvast aan het denken kunnen zetten: biedt Corona jou een kans om je leven een andere wending te geven?

 • Onze obsessie met handen schudden kunnen we nu voor eens en altijd opbergen: er zijn zoveel andere manieren om elkaar te begroeten: namastes, elleboogjes, voetenknuffel, rugschuurtje,… Waar handenschudden in deze samenleving werd gezien als hét teken van respect, blijkt er nu een gevaar in te zitten. We leren dat je op velerlei wijze kan begroeten!
 • De ratrace die ons leven vaak is, valt stil: we kunnen niet meer én én doen, we werken in een ander ritme, we vliegen niet meer (ook letterlijk) van hier naar daar, we verplaatsen ons minder. Het Coronavirus leert ons vertragen en stilvallen. En dat is voor vele mensen een uitdaging. Sommigen worstelen nu al met hun lege agenda, anderen worden zich bewust van de kans om op een heel andere manier met work/lifebalance om te gaan.
 • We brengen minder of geen tijd door met onze collega’s, bij social events, in theaterzalen,… We plooien terug op onszelf en brengen meer tijd door in intieme kring. Dit kan een heel andere dynamiek teweegbrengen tussen ons en wie in onze naaste kring vertoeft.
 • We kunnen elkaar niet meer fysiek ontmoeten voor vergaderingen, trainingen, lessen en we realiseren ons hoeveel andere mogelijkheden er zijn. Deze tijd zal veel mensen heel wat nieuwe vaardigheden leren, want er is zoveel mogelijk online. En misschien realiseren we ons ook dat we daar nog maar zo bitter weinig van kennen. Ik ben er zeker van dat er snel allerlei cursussen zullen rond ontstaan.
 • We worden ons bewust van een hoger doel: als we de maatregelen volgen doen we dat vanuit een bewustzijn dat er kwetsbare mensen zijn in de samenleving voor wie we dit doen. In het leven van alledag zijn we vaak veel egocentrischer. Hoe zou het zijn om deze vorm van empathie wat vaker aan de dag te leggen bij dagdagelijkse beslissingen die we nemen in het leven? Het zal de wereld warmer maken, op een klimaatveilige manier!

Wanneer ik me van deze zaken bewust word, voel ik minder de frustratie, de angst, de bedreiging en voel ik vooral iets avontuurlijks opkomen. Een gevoel van een onverwachte kans, dankbaarheid om wat het leven biedt. Deze gevoelens helpen me om veerkracht te ontwikkelen. En ze zijn nog goed voor mijn fysieke en mentale immuniteit.

Wil je jezelf nog meer een boost geven, volg dan onze Deep Democracytips. Want elke mens heeft nood aan contact en dit kan perfect in tijden van sociale distantie:

 • Knuffel jezelf elke morgen: een daad van zelfcompassie.
 • Doe online een gouden pijlen sessie met familie die je niet/kan bezoeken.
 • Check dagelijks in met je collega’s voor jullie thuiswerkend aan de slag gaan.
 • Ga wandelen en doe een Let’s talk met je wandelpartner: naast ver ben je dan mogelijks ook ‘diep’ gegaan.
 • Neem duidelijke besluiten door via mail of whatsapp mogelijkheden op een rij te zetten en transparant te communiceren over het resultaat van je poll: het leven/werk hoeft niet helemaal stil te vallen.
 • Lees het boek Van zondebok naar zebra: je hoeft er je deur niet voor uit: we sturen het je op via onze webshop.

Hou het gezond! Zorg voor jezelf en voor elkaar!