Ga naar de inhoud

Wat is het verschil tussen lobbyen en debat?

Ondertussen ben ik alweer ijverig aan de slag met groepen begeleiden volgens Deep Democracy. Ik ontdek steeds meer en meer aspecten van mezelf tijdens het faciliteren van groepen. Level 2 heeft me echt verruimd. Ik botste deze week echter op een vraag. Ik weet eigenlijk het verschil niet meer tussen lobbyen en een debat. Ik weet wel nog wanneer je welke werkvorm inzet, maar het onderscheid tussen beide is me niet meer duidelijk. Kan ik hier ergens informatie over vinden of kan jij me helpen?

Lobbyen doen we als er verdeeldheid is na de eerste stemronde in de vierstapsbesluitvorming. We verzamelen dan argumenten pro bij elk voorstel dat voorligt. Er volgt dan een tweede stemming waarbij de kaarten meestal anders geschud worden. Een debat kan als aparte tool gebruikt worden of deel uitmaken van een vierstapsbesluit. Een debat draait rond een ja/neevraag. We spreken alles pro en alles contra uit rond een vraag/thema. We oogsten daaruit inzichten die tot een bepaald besluit of tot voorstellen leiden die dan ter stemming kunnen voorgelegd worden.

Je kan het ook nog even nakijken in onze Toolbox Van zondebok naar zebra.

Deze vraag werd beantwoord door Fanny