Ga naar de inhoud

Doe een vakantiecheckout!

Begint voor jou de vakantie pas of zelfs nog niet? Of ben je al terug? Of ben je nu nog op vakantie? Ik wens je in elk geval toe dat het een mooie tijd mag zijn van verbinden met wie je lief hebt, met genieten van schoonheid, met wandelen in de natuur, met boekenwijsheid ontvangen, met rusten of niksen. Wat vakantie ook voor je mag betekenen, deze blog wil je een idee geven om wat je beleefde nog te verdiepen en verder te exploreren.

Je kan dit alleen doen maar nog fijner is het om dit met je reisgezelschap te doen of als je alleen je vakantie doorbracht, is het fijn om dit met iemand te delen, geschreven of gesproken. Wellicht is het ook voor die ander een verrijkend moment.

Om de vakantie af te sluiten gebruikten wij met ons gezin dit jaar een checkout. Deze tool van deep democracy heeft als doel te verbinden met wat is of was, te verbinden met elkaar en een bruggetje te leggen tussen binnen (je vakantie-ervaring) en buiten (terug naar de wereld van werk, school, studeren). Je kan een checkout doen met mensen van alle leeftijden. Wij reisden met adolescenten en de vragen hieronder passen dan ook bij hun belevingswereld. Voel je vrij om net zoals wij je eigen vragen te creëren.

Een checkout heeft enkele regels die fijn zijn om vooraf even te vermelden. Wij gebruikten er drie:

  1. De eerste die een idee heeft mag oppoppen en een vraag stellen, vervolgens doen we de tour de table en mag iedereen antwoorden op die vraag. Eindigend met wie de vraag stelde.
  2. We delen met elkaar wat we willen delen en we gaan daar verder niet op in. Alles is welkom.
  3. We geven elkaar de tijd om de vraag te ontvangen zodat we echt kunnen zeggen wat we willen zeggen.

Waar en wanneer je het doet, is ieders keuze. Zoek een fijne plek uit, zorg dat je elkaar goed kan verstaan en zorg dat het een gezellig moment is. Een knabbel bij de babbel is zeker welkom.

Onze checkout gebeurde op een terras met lichtjes boven ons en de zon die al onder was gegaan en zette zich verder op een ferry die we die avond namen, met op de achtergrond de lichtjes van de stad waar we de volgende ochtend uit zouden vertrekken. Tja, strakke timing is nooit ons ding geweest, dus we hadden een verlenging nodig 🙂

Wat ik bovendien heel fijn vond, is dat ik het niet heb voorgesteld maar één van de kinderen zelf met het idee kwam. Al schertsend weliswaar, maar het bracht ons een mooi, verrijkend, bij tijden emotioneel en zeker verdiepend gesprek. Alsof we meer laagjes konden gaan zien in wat we meemaakten maar vooral in ieders beleving ervan.

Hieronder deel ik de vragen die wij gebruikten. Als ze je inspireren, gebruik ze gerust. En nog leuker kan het zijn om alleen die ene vraag dus te stellen: "Welke checkoutvraag wil jij aan de groep stellen?"

  • Wat was voor jou de TOP 3 van meest indrukwekkende ervaringen deze reis?
  • Van alle plaatsen waar we geweest zijn: waar zou jij je huis/thuis wel willen hebben?
  • Welke levensles leerde je voor jezelf deze reis? Wat neem je verder mee op je levenspad?
  • Op welk moment kende je angst of was er uiteindelijk geen angst? (deze vraag is gelinkt aan dat wij vooraf veel informatie hadden gelezen en gehoord van mensen over waar we allemaal mee moesten oppassen...)
  • Waar had jij nog veel meer tijd willen doorbrengen?
  • Welke plaats heeft je het meest verrast? In welk opzicht?
  • Welke ontmoeting met mens of dier zal je altijd bijblijven?

Veel plezier met jouw vakantiecheckout. En als er vragen oppoppen die je wil delen, doe gerust!

Fanny