Ga naar de inhoud

Workshop: "De Ontdekkingstocht: trauma herkennen en erkennen"

Langs een besneeuwde weg loopt een persoon in de verte doorheen een mistig bos.
Wanneer:
22 november 2024 @ 10:00 – 24 november 2024 @ 17:00
2024-11-22T10:00:00+01:00
2024-11-24T17:00:00+01:00
Waar:
HUMMUSHuis
Hendrik Consciencestraat 8
2800 Mechelen
Kosten:
€675,00 excl. btw
Contact:
Inge Sourbron

Het HUMMUSHuis verwelkomt trainer Simone Wopereis. Samen met onze begeleider Inge Sourbron leiden zij een driedaagse ontdekkingstocht om jouw trauma's te ontdekken, benoemen en aan te pakken.

Simone: "Ik kwam er achter dat mijn chronische stressrespons was aangeslagen door een trauma. Dit terwijl ik het zelf op dat moment niet als traumatisch ervaren heb. Mijn interesse was gewekt. Ik ben me gaan specialiseren in trauma en kwam er achter dat ten eerste trauma niet groot hoef te zijn om impactvol te zijn. Ten tweede dat iedereen trauma’s oploopt in zijn of haar leven. Vooral in de kindertijd. 

"Samen met mijn collega Inge Sourbron is vanuit daar de Ontdekkingstocht ontstaan: trauma herkennen en erkennen. Omdat het begint met inzicht. Daarnaast is de cursus heel praktisch gericht en doen we veel (systemische) oefeningen om naast inzicht ook meteen een stukje te helen."

Simone en Inge, twee vrouwen in kleurrijke truien, lachen samen voor een foto met de hoofden tegen elkaar.

Tijd om het verborgen gezicht van je trauma’s te onthullen:

Bij trauma denken we vaak aan een heftige gebeurtenis, geweld, auto-ongeluk, oorlog, noem maar op. Maar een trauma kan ook zijn: een val van de fiets of iets op jonge leeftijd zien wat heftig is, een ziekenhuisopname, een verlieservaring, enz. 

Op jonge leeftijd hebben we namelijk nog niet de capaciteit om onze emoties te reguleren en worden we al snel overweldigd. Dus de meeste trauma’s ontstaan op jonge, zelfs zeer jonge leeftijd. En dit zijn onbewuste trauma’s. Jij hebt hier geen weet meer van, alleen zit het nog wel in je onbewuste. 

Het mooie en tevens het lastige van trauma is dat ons brein een ingenieus verdedingingsmechanisme heeft om hiermee om te gaan. Het onderdrukt de pijnlijke emoties en creëert overlevingsmechanismen. Denk aan terugtrekken, over je eigen grenzen gaan, jezelf aanpassen, vluchten in afleiding zoals telefoon, drank of winkelen, je afsluiten van anderen, obsessieve controle, alles alleen doen of het absorberen van andermans emoties. 

Deze mechanismen dienen als een schild om herinneringen aan specifieke trauma’s te vermijden. Maar wanneer ze getriggerd worden, voel je het meteen. Angst, eenzaamheid, verdriet, boosheid – ze overvallen je zonder waarschuwing. Je reageert wellicht heftig op situaties die eigenlijk niet zo bedreigend zijn, zonder te begrijpen waarom. Allemaal situaties waarbij je trauma getriggerd wordt.

Iedereen loopt in meer of mindere mate trauma’s op in zijn of haar leven. Ook jij draagt onbewust trauma’s met je mee. 

Ga je mee op ontdekking naar jezelf?

Stap in een inspirerende reis van 3 dagen waarin je jouw trauma’s leert kennen en zo afscheid kunt nemen van je overlevingsmechanismen. Ga een stap verder, kijk naar jezelf en krijg diepgaand inzicht in je eigen vroege trauma’s en de overlevingsmechanismen die hierdoor zijn ontstaan. 

En in deze Ontdekkingstocht ga je juist niet eindeloos praten over je trauma’s, daar waar je tegenaan loopt. Nee, je gaat ervaren, helen en je krijgt handvatten om verder aan jezelf en je trauma’s te werken. 

  • Pas door je trauma’s te leren kennen en erkennen kun je ze gaan verwerken en uit je overlevingmechanismen stappen. 
  • Trauma hoeft niet ‘groot’ te zijn om vandaag nog een enorme impact te hebben op je leven. 
  • Je zult verborgen aspecten van jezelf ontdekken waarvan je nog niet bewust bent. 

Dus stap aan boord van deze unieke ontdekkingsreis richting autonomie en vrijheid, en geef jezelf de kans om werkelijk te bloeien en voluit te leven.

 

Praktische informatie

Wanneer en waar?

22-23-24 november
Inloop vanaf 9:30, start 10:00 tot 17:00

Locatie:
Hendrik Consciencestraat 8
2800 Mechelen

De locatie is op vijf minuten te voet bereikbaar vanaf het station.

Aanbod: 

 – 3 dagen incl. koffie/thee en lunch

 – 2 ervaren trainers

 – Inclusief werkmateriaal

 – Maximaal 14 personen

 – Exclusief overnachting