Ga naar de inhoud

De Gouden Pi↦jl

HUMMUS lanceert een nieuwe prijs waarmee we organisaties willen belonen die meerstemmigheid stimuleren, die de wijsheid in de minderheidsstem opzoeken. Nu de nominaties binnen zijn en de jury daaruit vier topprojecten heeft geselecteerd, is het aan jullie.

Je kan tot 5 juni stemmen voor de publieksprijs en kan kiezen uit deze 4 kandidaten: 

'Poppen met een verhaal' is een creatieve aanpak en uitbreiding van de gekende familieopstellingen en de Duplo/Playmobil-methodiek. Deze wordt vaak gebruikt om inzicht geven in onbewuste patronen. Het huidige therapiemateriaal van Duplo en Playmobil bevat te weinig poppetjes met een migratieachtergrond om de contextuele gedachtegang in beeld te brengen. Een gemiste kans vond Rukhsana Zubair. Na het volgen van een opleiding 'Poppen en verhalen' schilderde ze in 2021 samen met haar dochter Rani het eerste poppetje. Met als resultaat een uitgebreide collectie die meerstemmigheid uitstraalt. Ze brengt die naar nieuwkomers-gezinnen maar ook naar professionals en iedereen die op zoek is naar verbinding.

'Poppen met een verhaal' wil in de kantelende en bewegende samenleving van vandaag werken rond het thema diversiteit en integratie. En zo bruggen bouwen tussen gemeenschappen en culturen. Met toegankelijke tools waar ieder van ons zich kan thuis voelen zoals verhalen op de sofa, therapiesessies en workshops. 

poppenmeteenverhaal.be

Poppen met een verhaal is onderdeel van vzw Ginger house en co, en werd genomineerd door Els Soenens

Foto Lisa Develtere
Foto Danny Vanhevel
Foto Danny Vanhevel
Foto Danny Vanhevel

Als je een handicap hebt, loop je tegen heel wat obstakels aan. Het is niet makkelijk om gehoord te worden, vooral omdat je vaak afhankelijk bent van de zorgverlener. Uit angst voor problemen durf je je mening niet zomaar te uiten. Bovendien is iedere persoon uniek. En standaard(zorg)behandelingen houden geen rekening met individuele behoeften. Daarom vinden we het belangrijk om mensen met een handicap actief te betrekken bij beslissingen over hun zorg en om te laten zien dat het oké en belangrijk is om je stem te laten horen.  

Met het Infoloket Participatie motiveert Gezin en Handicap zorgvragers én zorgaanbieders om in een medezeggenschapscultuur te investeren, om de zorgvrager te betrekken bij het nemen van beslissingen en opnieuw verbinding te creëren. Centraal daarin staat openheid, een veilige omgeving en gesprekken waarin de nee-stem mag weerklinken. Ongeacht de creatieve werkvorm: dialoog, theater, online, offline, groepsgesprekstechnieken, out of the box, wat dan ook. 

In plaats van tegenover elkaar te staan, willen we een sfeer van samenwerking creëren waarin beide partijen zich gehoord en gerespecteerd voelen. Op die manier voorkomen we conflicten en polarisatie. En zo wordt het Infoloket Participatie een krachtige motor voor sociale verandering die de kernwaarden van inclusiviteit, respect en dialoog uitdraagt. 

participatiegezinenhandicap.com 

Gezin en handicap is erkend als Infoloket Participatie door het Vlaams Agentschap Personen met een Handicap, en werd genomineerd door Nymphe Cantryn

75 jaar na de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) trekt fanfare Toeterdonk, samen met dansers, zangers en sprekers, in een muzikaal-theatrale mars door Leuven en Mechelen. Niet enkel moderne en repetitieve, nieuw gecomponeerde marsmuziek, maar ook getuigenissen, toespraken en liederen rond de schending of het waarborgen van de mensenrechten weerklinken als een letterlijk en figuurlijk meerstemmig geheel door de straten. Een hulde én aanklacht: eren en protest-eren

Na Leuven in 2023, rukt MARS UVRM op 22 september 2024 een tweede keer uit tijdens het slotweekend van Construct Europe in Mechelen

In MARS UVRM krijgen tal van stemmen een klankbord. Het merendeel zijn stemmen die men vaak niet wil horen: daklozen, vluchtelingen, slachtoffers van schendingen van de mensenrechten. Het project brengt de veelheid aan getuigenissen in zo'n diverse artistieke vormen dat je niet anders kan dan doordrongen worden door het belang van de mensenrechten. 

De komende Mechelse editie wordt vormgegeven in samenwerking met plaatselijke kansengroepen, sociale organisaties en armoedeorganisaties. Net zoals in Leuven wordt het een lokaal product. Hiervoor staat Mechelaar en artistiek sociaal theatermaker Pier De Kock garant.

toeterdonk.be/creaties/uvrm 

Mars UVRM is een initiatief van fanfare Toeterdonk en werd genomineerd door Lisa Verschueren

Foto Nemo van Roode
Foto Nemo van Roode

 

Park Poétik in Brussel is een broedplaats voor enthousiastelingen die ervan dromen om de openbare ruimte in te zetten als ontmoetingsplek. Park Poétik zoekt het publiek op daar waar het zich bevindt en laat het deel hebben aan het project. De Park Poétik-droom mondt uit in een participatieve kunstenzomer die inspireert en zich verspreidt doorheen de stad.

Het is een breed partnerschap waar ruimte en plaats worden gemaakt voor verbindingen tussen in- en outsiders, tussen individuen en organisaties en tussen verschillende overheden. De inzet van velen zorgt ervoor dat samen cultuur en stad gemaakt wordt als een vlaggenloos project.

De 'dreamcatchers' houden brainstormsessies doorheen het jaar en werken poëtische interventies uit. Zij geloven in de kracht van participatief werken en vormen een bonte, maar niet-exclusieve groep van artiesten, bewoners, vrijwilligers, socioculturele organisaties en lokale overheden. De groep werkt organisch en blijft open en toegankelijk voor iedereen die wil meeschrijven aan het collectief verhaal.

Van 1 juni tot en met 24 augustus 2024 zal Park Poétik opnieuw een arsenaal aan gratis poëzie strooien in de straten van Vorst en Sint-Gillis.

parkpoetik.be

Park Poétik werd genomineerd door Ann Van de Vyvere

Foto El Hadji Ka
Foto Rozenn Quere

 

HUMMUS lanceert een nieuwe prijs waarmee we organisaties willen belonen die meerstemmigheid stimuleren, die de wijsheid in de minderheidsstem opzoeken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Stap 1: We verzamelden nominaties tot 15 april. Iedereen kon kandidaten voordragen en voor hen een motiverend woordje schrijven.

Stap 2: De HUMMUS jury koos haar eigen winnaar en selecteerde 4 kandidaten voor de publieksprijs.

Stap 3: Van 1 mei tot 5 juni kun je dan zelf stemmen: wie leverde volgens jou de sterkste bijdrage aan een meerstemmige samenleving?

Stap 4: "En de winnaar iiiiiiis…": op vrijdag 7 juni maken we de winnaars van de jury en de publieksprijs bekend op de slotavond van 5 jaar HUMMUS in Mechelen.

Wie komt in aanmerking?

Alle initiatieven die een vandaag nog lopende actie, project of werking hebben opgezet, al dan niet met andere partners, om:

  • de meerstemmigheid in onze samenleving te bevorderen;
  • de wijsheid van een minderheidsstem op een verbindende wijze te waarderen;
  • toxische polarisatie om te buigen tot dialoog en gesprek met elkaar.

We zoeken initiatieven van een groep of samenwerking, dus geen individuele projecten.

Wie is de jury?

De jury bestaat uit Binita Pinoy, Fatma Özdemir, Katrien Desrumaux en Bart Tirez.

Wat is de prijs?

De winnaars ontvangen een gratis introductieworkshop deep democracy door HUMMUS voor een groep van max. 16 deelnemers.

Het volledige wedstrijdreglement kan je hier vinden.