Ga naar de inhoud

Interculturele competentie: van heterogeniteit naar heterogenialiteit

Migratie is van alle tijden, maar de diversiteit van onze maatschappij kent vandaag een hoogtepunt. Die superdiversiteit roept bij veel mensen onzekerheid op, verwarring, angst en weerstand. Zowel in het dagelijkse contact als in de zorg rijst de vraag hoe we daarmee omgaan.

Hulpverleners, leerkrachten, trainers, leidinggevenden,… hebben bij interculturele contacten nood aan een leidraad. Fanny Matheusen ontwikkelde daarvoor het inspirerend LOVE & PEACE-model om vanuit een andere kijk anders te gaan handelen. In haar boek Mijn held is een hulpverlener staan tientallen praktische tools, samen met getuigenissen van helden in menselijkheid. Je leert er de talenten kennen waarover die helden beschikken en je ontdekt de innerlijke leerweg die je als dienstverlener kan volgen.

We creëerden een workshop en een train-the-trainer voor wie de inhoud nadien aan anderen wil doceren. We gidsen jou van heterogeniteit naar heterogenialiteit. 

We reiken je handvaten aan om met verschil om te gaan, om verschil te omarmen in plaats van het te vermijden of te verwensen. Deze interactieve workshop zet in op bewustwording van wie jij bent in deze samenleving en hoe jij vanuit jouw meervoudige identiteit anderen ontmoet. We nemen je mee in het inspirerend PEACE-model, een handelingskader voor interculturele competentie in de praktijk. Via ervaringsgerichte oefeningen kom je tot inzichten en leer je anders naar je praktijk kijken.

“Alle ingrediënten die ik van een vorming rond interculturele competenties verwacht, zaten erin. Je hebt een sfeer gezet die, ook voor mij, heel veilig aanvoelde. Hierdoor heb ik vaker dan anders in zulke settings, het woord genomen”

Judy Vanden Thoren

In company

Je kan deze workshop in je eigen organisatie, bedrijf of op je studiedag organiseren. De workshop en begeleider kunnen aangepast worden naar jouw eigen praktijk en werkveld.

Interesse? Contacteer ons via info@deep-democracy.be of 0473 79 19 95.