Ga naar de inhoud

Opleidingstraject Delend leiderschap: deep democracy voor leiders

Herken jij als leider onderstaande zaken in je organisatie?

 • Teams hebben het moeilijk met besluitvorming.
 • Of de implementatie van genomen besluiten is een probleem.
 • Voorzitters van vergaderingen zijn op zoek naar tools om de vergadertijd effectiever te benutten.
 • Het gevoel leeft dat teamleden elkaar tegenwerken in plaats van samen te werken.
 • Je aarzelt om spanning of conflict aan te pakken uit angst voor escalatie.
 • Diversiteit omarmen is een ware uitdaging.
 • Er is weerstand in je organisatie tegen autoriteit of tegen verandering.
 • Medewerkers verwachten steeds een antwoord of advies terwijl jij hen wil aanzetten tot zelfsturing.
 • Je bent op zoek naar draagvlak voor verandering.

En wil jij leren...

 • Ten volle aanwezig te zijn bij wat leeft in je team terwijl je ook je eigen perspectief in de dialoog inbrengt.
 • Je bewustzijn vergroten rond privileges en machtsdynamieken in teams.
 • Conflict sneller te herkennen en hoe hier als leider mee om te gaan.
 • Het nemen van inclusieve besluiten als leider te faciliteren.
 • De veiligheid in je team en het engagement van je medewerkers te vergroten.

Dan is dit opleidingstraject 'Delend leiderschap: deep democracy voor leiders' echt iets voor jou!

In welke setting je ook actief bent, het moeilijkst aan leidinggeven is het managen van mensen en/in groepen. Een omgeving scheppen waar mensen zich gehoord en gezien voelen, waar iedereen bereid is het beste van zichzelf te geven, is een hele uitdaging. Zeker in deze volatiele, complexe en onzekere wereld, en in organisaties waar veel beweegt vandaag de dag, is passend leiderschap een must. Daarvoor hebben leiders ook nieuwe tools en metaskills nodig, gestoeld op recente wetenschappelijke inzichten en oude wijsheid. Centraal in deze opleiding staat de methode deep democracy, die meer delend leiderschap empowert.

Arnold Mindell en Myrna Lewis, de grondleggers van de methode Deep Democracy, hebben altijd een bijzonder oog gehad voor de positie van leiders in organisaties en in de samenleving vandaag. Deep democracy is een methode voor inclusieve besluitvorming, dynamische dialogen en conflictresolutie. Deze methode bevat zeer bruikbare tools die een verschil kunnen maken op de werkvloer: meer engagement en commitment, een hogere graad van welbevinden en betrokkenheid, kansen op creativiteit en innovatie.

Deze opleiding biedt de deelnemers een inspirerend kader, een ervaringsgericht leerproces om hun leiderschap te versterken en te verdiepen, en concrete praktische tools om meteen mee aan de slag te gaan.

HUMMUS biedt je een volledig opleidingstraject 'Delend leiderschap' aan

Het traject omvat het CoResolve-programma van Lewis Deep Democracy en bevat dus net die elementen uit deze methode die onontbeerlijk zijn voor leiders. De opleiding wordt nog verder verrijkt met verfrissende en inspirerende inzichten, oefeningen en tools uit verschillende andere methodes die delend leiderschap ondersteunen en helpen uitdragen.

Het traject is opgebouwd uit twee modules van telkens twee opleidingsdagen. Tussen de modules is er naast oefentijd ook de gelegenheid om deel te nemen aan twee online supervisiesessies (1,5 uur) waar in groep concrete casussen en leerervaringen kunnen besproken worden.

Het traject kan nog aangevuld worden met een I Know Me coachingsessie en de masterclass ‘Leiden in woelige tijden’. Het is mogelijk om deze aanvullende losstaande masterclass voor of na het traject te volgen.

Na afloop van de opleiding ontvangen de deelnemers een HUMMUS deelname-attest ‘Delend leiderschap’ en het internationale ‘CoResolve’ certificaat van de Lewis Deep Democracy. Daarmee kunnen deelnemers schakelen naar het opleidingsprogramma voor procesbegeleiders en daarbij instappen vanaf Level 4.

Het traject wordt in open aanbod georganiseerd in Mechelen. Je vindt alle data hieronder. Je kan het opleidingstraject ook in company laten doorgaan in je organisatie, bedrijf of samenwerkingsverband. Dat kan ook online.

Onze trainingen worden gegeven door geaccrediteerde instructors in de Lewis methode van deep democracy. Wij zijn allen opgeleid door en staan onder supervisie van founder Myrna Lewis en de ervaren internationale community.