Ga naar de inhoud

Ge moogt er zijn! Première van de intergenerationele toekomstdialoog

Wanneer:
2 juni 2024 @ 10:00 – 12:00
2024-06-02T10:00:00+02:00
2024-06-02T12:00:00+02:00
Waar:
Stadhuis
Grote Markt
Mechelen

Om 5 jaar HUMMUS te vieren lanceren we op zondag 2 juni een gloednieuwe methodiek die we "Intergenerationele toekomstdialoog" doopten. Als thema kozen we "Ge moogt er zijn!" over mentaal welzijn van jongeren in relatie tot hun plaats in de publieke ruimte.

Als jij er later zelf mee aan de slag gaat, kies je zelf het thema, iets waar je zelf een andere kijk op wil horen en in dialoog wil over gaan.

Maar eerst dus zondag 2 juni.

Het thema

Uit het Belevingsonderzoek van Stad Mechelen (2800Beleeft) bij kinderen en jongeren bleek dat jongeren heel wat onverdraagzaamheid ontmoeten als ze zich tonen in publieke ruimtes. Daarbij valt op dat de negatieve opmerkingen merendeels komen van mensen uit de oudere generatie. Omdat publieke plekken op die manier niet meer toegankelijk zijn voor jongeren, heeft dit een effect op hun mentale welzijn: ze sluiten zich af, komen in isolement terecht en ontwikkelen een negatief zelfbeeld.

Geen plek hebben heeft immers ook als boodschap 'er niet mogen zijn'.

Ook diversiteit speelt hier een rol: er is duidelijk een grotere daling in mentaal welzijn bij jongeren die zich op een ander kruispunt dan de dominante groep/norm bevinden op vlak van gender of etnisch-culturele identiteit.

We willen dit thema bespreekbaar maken tijdens onze intergenerationele toekomstdialoog omdat wij met HUMMUS geloven dat als we alle stemmen horen, als mensen echt luisteren naar elkaar, perspectiefwijziging plaatsvindt en er opnieuw goodwill is om naar oplossingen te gaan zoeken. Wat voor een meerwaarde is, want vat hebben op je omgeving maakt je veerkrachtiger.

De aanpak

In een intergenerationele toekomstdialoog geven we het woord aan de toekomsthouders: aan de kinderen en jongeren van nu en de generaties na hen. Zij krijgen maximale spreekruimte. De responsgroep luistert en laat zich raken. Een intergenerationele toekomstdialoog bevordert het lange termijndenken en is een manier om goed rentmeesterschap voor onze aarde en zijn bewoners te ontwikkelen. 

We werken met een groep jongeren van 10 tot 14 jaar. We mikken op een groep van ongeveer 15 jongeren en 15 ouderen in de responsgroep. Na de activiteit krijgt wie dat wenst, de kans over de ervaringen te vertellen, zodat we daarmee een promotievideo kunnen samenstellen. 

Wie kan deelnemen?

Iedereen die erbij wil zijn. Dus ook jij! 

Lees je deze nieuwsbrief, dan ben je hoogstwaarschijnlijk zelf niet de jongere van 10 tot 14, maar misschien ken je er wel. Dan willen we je graag aanmoedigen samen te komen. Voor jezelf leer je de methodiek kennen en hoor je rond ons thema authentieke jongerenstemmen aan het woord. En de jongere ervaart de kracht van een goed begeleid gesprek en de waardering van mensen die echt willen luisteren. Het is niet nodig dat je de stad Mechelen kent om deel te nemen.

Praktisch

  • Zondag 2 juni van 10u tot 12u00.
  • In het stadhuis van Mechelen (Grote Markt). Dat is 10 minuten wandelen van het station.
  • Inschrijven kan via dit formulier

Leuk, maar ik wil vooral die methodiek!

Als organisatie, bedrijf of overheid hebben we meer en meer de plicht om rekening te houden met de toekomstige generaties in onze besluitvorming. Deze methodiek wil daar een instrument voor aanreiken.

Dus kan je er niet bij zijn maar kijk je uit naar onze aanpak? Na het evenement verwerken we alle input in de methodiek en produceren we een bijhorende video die de ervaringen ermee weergeeft. Deze methodiek kan je zelf gaan gebruiken als je opgeleid bent als procesbegeleider in participatieve methodieken zoals deep democracy. Je kan HUMMUS ook vragen om deze methodiek te komen faciliteren in jouw organisatie. 

Blijf ons volgen via de nieuwsbrief of sociale media en dan hoor je er meer over. Nadien zijn wij natuurlijk benieuwd naar jullie eigen ervaringen.