Ga naar de inhoud

Workshop Schaduwwerk – ontdek de verborgen krachten in jouw schaduwen

Wanneer:
23 oktober 2024 @ 11:00 – 25 oktober 2024 @ 17:00
2024-10-23T11:00:00+02:00
2024-10-25T17:00:00+02:00
Waar:
HUMMUS Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
Mechelen
Kosten:
950 euro excl btw

Wat is schaduwwerk?

Schaduwwerk verwijst naar een gecertificeerde methode die zich baseert op het werk van JUNG. In deze workshop gaan we aan de slag met wat er in jouw schaduwzak zit. Daar zitten aspecten van onszelf die we niet zo leuk vinden, die we negeren of die we onderdrukken. En soms komen die er op ongepaste manieren en onverwachte momenten toch uit. Wat in de schaduw zit, belet ons om volledig in onze kracht te staan. We hebben soms ook heel mooie aspecten van onszelf in die schaduwzak gestopt.

Wil je meer inzicht krijgen in wat voor jou in de schaduw zit en je schaduwzak ook wat lichter maken? Dan is schaduwwerk echt iets voor jou!

Wat mag je verwachten?

Een driedaagse schaduwwerk kan een diepgaande ervaring van persoonlijke en professionele transformatie zijn. In schaduwwerk werken we met symbolische taal en interventies die toelaten bepaalde patronen in je leven te exploreren en te transformeren.

De opbouw van de driedaagse is als volgt:

 • Tijdens het eerste deel werken we aan de opbouw van zo veilig mogelijke leeromgeving en leer je ook de kenmerken en energie van 4 archetypes kennen waar vaak mee gewerkt wordt. 
 • In een tweede deel is er voor elk van de deelnemers de kans om een persoonlijk 'werk' te doen. De groep ondersteunt dit.
 • In een laatste deel sluiten we onze persoonlijke en collectieve ervaring af.

Wil je al wat meer weten van schaduwwerk dan kan je naar de audio-opname luisteren of de video bekijken die te vinden zijn op shadowwork.com.

Voor alle duidelijkheid: dit is geen opleiding in schaduwwerk, wel een ervaring in schaduwwerk. Ben je geïnteresseerd om daarna de opleiding te gaan volgen, verwijzen we je graag door naar op til zijnde opleidingen in België of daarbuiten.

Voor wie?

Schaduwwerk is er voor iedereen.

In het bijzonder willen wij dit aanbod binnen het HUMMUShuis ook vormgeven als een verdieping in de grondhouding die je als facilitator, coach of leider nodig hebt om met deep democracy aan de slag te gaan.

Waarom zou je deze workshop volgen?

Voorbeelden:

 • Als facilitator verlies je tijdens de begeleiding van een spannend moment in een groep je neutraliteit en wijs je een deelnemer streng terecht. 
 • Als leider hoor je jezelf tijdens een besluitvormingsproces zeggen dat het resultaat niet goed genoeg is. 
 • Als coach geraak je geïrriteerd als coachees langer van je afhankelijk blijven dan nodig is. 
 • Als ouder wilde je nooit worden zoals je moeder maar je hoorde jezelf exact haar woorden uitspreken tegen je rebelse tienerdochter. 
 • Voor jezelf stel je vast dat al je goede voornemens telkens als sneeuw voor de zon verdwijnen, je slechte gewoontes nemen steeds de overhand. 

Praktisch

 • Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, Mechelen
 • Data:
  • Woensdag 23 oktober 2024 van 11u tot 21u
  • Donderdag 24 oktober 2024 van 9u tot 19u
  • Vrijdag 25 oktober 2024 van 9u tot 17u
 • Je kan alleen deelnemen aan de volledige drie dagen.
 • Wij voorzien maaltijden en versnaperingen, koffie, thee en water.
 • Lesgevers: Fanny Matheusen en Gautier Hankenne
 • Taal: dit aanbod gaat door in het Nederlands; er zal vertaald worden naar het Frans waar nodig
 • Prijs: 950 euro excl btw. 
 • Deze training komt in aanmerking voor de KMO portefeuille

Fanny certificeerde zich recent in Schaduwwerk en werkt voor deze workshop samen met Gautier Hankenne een ervaren facilitator, coach en trainer in schaduwwerk. Samen maken ze het mogelijk dat dit aanbod rond schaduwwerk in het Nederlands kan aangeboden worden. Een primeur waar het HUMMUShuis je graag op uitnodigt!

Fanny is transitiepedagoge en werkt al 25 jaar met groepen, waar meerstemmigheid spanning oproept. Ze is oprichter en bezieler van HUMMUS, The Art of Deep Democracy. Ze is facilitator en coach, trainer en supervisor in de Lewis Deep Democracy-methode. Ze is een creatrix die ook boeken, blogs en gedichten schrijft. Sinds 2020 studeert zij Schaduwwerk en in 2023 werd zij gecertificeerd schaduwwerkfacilitator. Momenteel schoolt ze bij als schaduwwerkcoach. Opnieuw pioniert ze door schaduwwerk voor het eerst in het Nederlands aan te bieden. Dit krachtige werk helpt haar en deelnemers aan de workshops te verdiepen in een vitale grondhouding in leven en werk.

Gautier is a One-to-One Coach, Group Facilitator and BFT & AFT Trainer. Gautier searched a long time for an approach he could use to help each human being to develop to the best of their potential and know themselves better. His search started at an early age, when he discovered Non-Violent Communication (NVC). After many years of using NVC, he began learning the positive management of interpersonal conflicts, studying family and couples counseling, and specializing in mediation, hypnosis, sociocracy and Voice Dialogue. In 2007 Gautier became involved in the men’s movement through the ManKind Project International, which brought him back to his early dream of helping people. He finally found the approach that spoke to him deeply: Shadow Work. He is now a certified Shadow Work Coach as well as a certified group facilitator.