Ga naar de inhoud

Masterclass Inclusief communiceren en gesprekken voeren met Edwin Hoffman

Wanneer:
9 december 2024 @ 09:30 – 17:00
2024-12-09T09:30:00+01:00
2024-12-09T17:00:00+01:00
Waar:
HUMMUS Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
Kosten:
325 euro

Eerst meer weten over TOPOI? Lees dan de blog van Fanny en Edwin op onze website

Met plezier kondigen we aan dat we Edwin Hoffman voor een eendaagse workshop Inclusief communiceren mogen verwelkomen in het HUMMUShuis.

Edwin heeft al vele jaren en in vele contexten gesproken over het onderwerp Interculturele communicatie. Hij is een expert met zeer veel ervaringskennis. Edwin ontwikkelde het TOPOImodel, gebaseerd op systeemtheoretische uitgangspunten.

Het TOPOImodel maakt  via 5 ingangspoorten analyse en interventie op kritische incidenten in de communicatie mogelijk. Het model vertrekt vanuit een meervoudige blik op diversiteit en identiteit en biedt een heel ander uitgangspunt dan de traditionele en soms stereotyperende culturaliserende benaderingen waar vooral de etnisch-culturele identiteit belicht wordt en dan nog al te vaak als probleemfactor.

Edwins model focust niet op de cultuur maar op de interactie tussen de unieke personen ingebed in hun sociale contexten. Dit maakt een heel ander gesprek mogelijk. Een gesprek waarin we elkaar zien als mensen en niet als culturen.

Edwins slogan luidt dan ook 'Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar‘.

Wat mag je verwachten van de dag?

We starten met een breed kader waarin Edwin het TOPOI-model zal situeren. Er is ruimte voor individuele en groepsopdrachten, een simulatiespel, vragen en eigen praktijkcasussen die aan de hand van het TOPOI-model besproken worden.

Voor wie is de dag bedoeld?

  • Voor wie kritische incidenten meemaakt in contexten waar verschil aan de orde is
  • Voor wie interesse heeft om communicatie in een breder kader te situeren en vanuit meerstemmigheid te gaan handelen
  • Voor wie zichzelf wil uitdagen situaties vanuit een ander perspectief te benaderen
  • Voor wie zin heeft in een interactieve dag waar je nieuwe inhoud leert
  • Voor wie zichzelf en zijn organisatie wil bevragen op rode en groene grenzen in de interculturele dialoog

Praktisch

  • Maandag 9 december 2024 van 9.30 tot 17 uur
  • Plaats: HUMMUS Mechelen, Hendrik Consciencestraat 8
  • Prijs: 325 euro incl maaltijd.
  • KMO-portefeuille mogelijk

Wie is Edwin Hoffman?

Edwin Hoffman (Dr., geboren te Bandung, Indonesië, Nederlandse nationaliteit, woonachtig in Oostenrijk) werkt als zelfstandig trainer en docent Diversiteit-inclusieve communicatie. Als externe docent is hij verbonden aan de Alpen Adria Universiteit van Klagenfurt, Oostenrijk. Edwin is de bedenker van de slogan “Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar’ en hij heeft het TOPOI-model ontwikkeld: een systematiek van aandachtspunten en interventies voor de interculturele communicatie. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waarvan de belangrijkste zijn: (2018, 4e herziene druk). Interculturele Gespreksvoering. Theorie en praktijk van het TOPOI-model, Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. Met Arjan Verdooren (2018) DiversiteitscompetentieNiet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar en in het Engels Diversity Competence. Cultures don’t meet, people do, beide Bussum: Coutinho. In het Duits: (2015) Interkulturelle Gesprächsführung. Theorie und Praxis des TOPOI-Modells en (2020) Interkulturelle Gesprächsführung. Menschen begegnen einander, nicht Kulturen, Wiesbaden: Springer Verlag. Samen met anderen schreef Edwin in 2008 De Stille Kracht van Leiderschap. Een Indisch perspectief, Antwerpen: Garant.

Edwin woont in Oostenrijk maar is regelmatig in Nederland, België en Duitsland voor training en onderwijs. 

Enkele artikels die Edwin schreef vind je op: https://www.linkedin.com/in/edwin-hoffman-48032919/