Eerst meer weten over TOPOI? Lees dan de blog van Fanny en Edwin op onze website
Met plezier kondigen we aan dat we Edwin Hoffman voor een eendaagse workshop Inclusief communiceren mogen verwelkomen in het HUMMUShuis.
Edwin heeft al vele jaren en in vele contexten gesproken over het onderwerp Interculturele communicatie. Hij is een expert met zeer veel ervaringskennis. Edwin ontwikkelde het TOPOImodel, gebaseerd op systeemtheoretische uitgangspunten.
Het TOPOImodel maakt via 5 ingangspoorten analyse en interventie op kritische incidenten in de communicatie mogelijk. Het model vertrekt vanuit een meervoudige blik op diversiteit en identiteit en biedt een heel ander uitgangspunt dan de traditionele en soms stereotyperende culturaliserende benaderingen waar vooral de etnisch-culturele identiteit belicht wordt en dan nog al te vaak als probleemfactor.
Edwins model focust niet op de cultuur maar op de interactie tussen de unieke personen ingebed in hun sociale contexten. Dit maakt een heel ander gesprek mogelijk. Een gesprek waarin we elkaar zien als mensen en niet als culturen.
Edwins slogan luidt dan ook 'Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar‘.
Wat mag je verwachten van de dag?
We starten met een breed kader waarin Edwin het TOPOI-model zal situeren. Er is ruimte voor individuele en groepsopdrachten, een simulatiespel, vragen en eigen praktijkcasussen die aan de hand van het TOPOI-model besproken worden.
Voor wie is de dag bedoeld?
- Voor wie kritische incidenten meemaakt in contexten waar verschil aan de orde is
- Voor wie interesse heeft om communicatie in een breder kader te situeren en vanuit meerstemmigheid te gaan handelen
- Voor wie zichzelf wil uitdagen situaties vanuit een ander perspectief te benaderen
- Voor wie zin heeft in een interactieve dag waar je nieuwe inhoud leert
- Voor wie zichzelf en zijn organisatie wil bevragen op rode en groene grenzen in de interculturele dialoog
Praktisch
- Maandag 9 december 2024 van 9.30 tot 17 uur
- Plaats: HUMMUS Mechelen, Hendrik Consciencestraat 8
- Prijs: 325 euro incl maaltijd.
- KMO-portefeuille mogelijk
Wie is Edwin Hoffman?
Edwin Hoffman (Dr., geboren te Bandung, Indonesië, Nederlandse nationaliteit, woonachtig in Oostenrijk) werkt als zelfstandig trainer en docent Diversiteit-inclusieve communicatie. Als externe docent is hij verbonden aan de Alpen Adria Universiteit van Klagenfurt, Oostenrijk. Edwin is de bedenker van de slogan “Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar’ en hij heeft het TOPOI-model ontwikkeld: een systematiek van aandachtspunten en interventies voor de interculturele communicatie. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waarvan de belangrijkste zijn: (2018, 4e herziene druk). Interculturele Gespreksvoering. Theorie en praktijk van het TOPOI-model, Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. Met Arjan Verdooren (2018) Diversiteitscompetentie. Niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar en in het Engels Diversity Competence. Cultures don’t meet, people do, beide Bussum: Coutinho. In het Duits: (2015) Interkulturelle Gesprächsführung. Theorie und Praxis des TOPOI-Modells en (2020) Interkulturelle Gesprächsführung. Menschen begegnen einander, nicht Kulturen, Wiesbaden: Springer Verlag. Samen met anderen schreef Edwin in 2008 De Stille Kracht van Leiderschap. Een Indisch perspectief, Antwerpen: Garant.
Edwin woont in Oostenrijk maar is regelmatig in Nederland, België en Duitsland voor training en onderwijs.
Enkele artikels die Edwin schreef vind je op: https://www.linkedin.com/in/edwin-hoffman-48032919/
Navigeren door chaos en transformatie
In deze masterclass exploreren we het verschil tussen verander-denken (changemanagement) en het denken en handelen vanuit transformatie en chaos. Deze twee gaan altijd samen en zorgen er soms voor dat er in jezelf of in je organisatie woelige tijden aanbreken. Hoe ga je daar mee om? Wat doet het met jou? En hoe kan je anderen hierin (bege)leiden?
Wat komt inhoudelijk aan bod?
- Het verschil tussen verandering en transformatie - en de paradigmashift die aan de basis daarvan ligt en mede bepaalt hoe we dit gaan ervaren.
- Het belang van de liminale fase, de tussenfase waarin er een actieve begeleiding nodig is van een systeem dat op dat moment kwetsbaar is en mensen die ondersteund willen worden in hun veerkracht. De liminale fase bevat drie elementen waar je actief op kan gaan inzetten: weerstand - stilte - sankofa(*).
Waar gaan we mee aan de slag?
- We bieden je ervaringsgerichte oefeningen aan die jou laten reflecteren over je eigen rol in woelige tijden en die je mogelijks ook in je eigen werkcontext met anderen kan gebruiken.
- We werken rond intentie en intuïtie.
- We reiken een manier aan om te reflecteren over een case-in-transformatie.
- We demonstreren hoe een check-in-wave verloopt, een tool uit deep democracy die geschikt is als dragend element in woelige tijden.
- We staan stil bij het verschil tussen safe space en brave space, beide nodig in woelige tijden.
(*) Ga de term een keer niet googlen maar kom ontdekken wat het betekent op onze masterclass.
Lesgever: Fanny Matheusen
Praktisch
- Donderdag 23 januari 2025 van 9.30 tot 17 uur
- Plaats: HUMMUS Mechelen, Hendrik Consciencestraat 8
- Prijs: 325 euro incl maaltijd.
- KMO-portefeuille mogelijk
- Volg je deze training in het kader van je traject Delend Leiderschap, dan is de kostprijs 250 euro excl. btw.
“The creation of a happy, healthy, safe and purposeful environment is enhanced through great knowledge and understanding, connecting activities and superlistening that create high levels of confidence and awareness to guide in times of transition. Thanks Deep Democracy for making me move.”
Onze wegen kruisen elkaar wel vaker: Sociocratie 3.0 (S3) en deep democracy. We herkennen veel raakvlakken. Beiden ontspruiten ze uit eenzelfde gedachtengoed, mens- en wereldbeeld. Ook in de concrete vorm kunnen de technieken van deep democracy en Sociocratie 3.0 makkelijk en zinvol gecombineerd worden, om zo elkaar aan te vullen en meer vrijheid te geven.
Tijdens deze masterclass zoomen we in op inclusieve besluitvorming. We gaan aan de slag met zowel consent besluitvorming uit Sociocratie 3.0 als met de deep democratische vierstapsbesluitsvorming. We hebben oog voor de gelijkenissen en verschillen. We bekijken in welke situaties de voordelen van de ene of de andere tool beter of net minder tot uiting komen. En op welke manier we de twee zouden kunnen combineren aangepast aan een bepaalde case of context. We grabbelen nog verder in het rijke arsenaal van de tools van deep democracy en Sociocratie 3.0 en belichten enkele aanvullende tools die helpend kunnen zijn in jullie besluitvormingsprocessen.
"Twee methodieken voor de prijs van 1, gegeven door 2 krakken in hun vak en met veel aandacht voor oefening in de praktijk.
Ik neem alleszins zaken mee die direct inzetbaar zijn."
"Ik vond de training om van te smullen. Beschikkende over enige voorkennis van zowel S3 als van DD mocht ik voor wat betreft de consentbesluitvormingsprocessen de puntjes op de 'i' zetten.
Waar ik hier en daar nog niet helemaal mee was kon ik de nodige inzichten aan mijn rugzakje toevoegen.
Het smaakt alsmaar naar meer...
Top!"
Praktisch
- Wanneer? Op donderdag 23 en vrijdag 24 oktober 2025 van 9u30 tot 17 uur + online supervisie op 17 dec van 9u tot 10u30
- Plaats: HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, Mechelen
- Trainer: Jef Cumps & Fanny Matheusen
- Voor wie? Voor leiders/leidinggevenden en begeleiders/facilitatoren van groepen in een veelheid van contexten. Je hebt geen ervaring nodig in deep democracy of sociocratie. We voorzien vooraf een korte intro in beide besluitvormingsmethodes die deelnemers zonder voorkennis kunnen doornemen als voorbereiding op de sessie.
- Kostprijs: 1 100 euro (excl. BTW - KMO-portefeuille mogelijk).
Is deze masterclass iets voor jou? Ontdek het met deze 4 voorbeelden.
1
Liep je wel eens vast in het oogsten van een veelheid aan voorstellen in stap 1 van de vierstapsbesluitvorming van deep democracy? In de consent-besluitsvormingsmethode van Sociocratie 3.0 wordt er steeds gestart met een concreet voorstel op basis van een driver. Hoe ze daar precies toe komen kan een waardevolle aanvulling zijn van je besluitvormingstools van deep democracy.
2
Hoe ging jij het laatst om met een spanning die naar boven kwam tijdens het integreren van bezwaren in de Sociocratie 3.0 Consent Besluitvormingsmethode? Wij zijn ervan overtuigd dat het Zakelijk debat van deep democracy op dat moment een aangewezen tool kan zijn om de wijsheid die onder die spanning ligt ten volle te benutten.
3
Ben jij ook benieuwd naar wat het verschil nu precies is tussen een ‘bezwaar’ en een ‘minderheidsstem’?
4
Hoe kunnen de praktische stappen & handgebaren van Sociocratie 3.0 en de Magische vragen en Helder communicatie tips vanuit deep democracy bijdragen aan een ‘nieuwe vorm’ van participatieve besluitvorming?
Jef is trainer, facilitator en coach voor leiders en organisaties in hun transformatie naar meer effectiviteit, wendbaarheid én menselijkheid. Hij wil het beste uit mens en organisatie halen, en werkt daarvoor rond zelfsturing, gelijkwaardigheid, transparantie en eigenaarschap op alle niveaus in een organisatie.
Fanny is trainer, coach en supervisor in deep democracy. Zij volgde seminaries bij Arnold en Amy Mindell en lesgevers die door hen zijn opgeleid. Ze wil de inspiratie die zij gebruikt in haar trainings- en coachingswerk graag met je delen.